menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Elon Musk er ingen nazist

8 27
24.01.2025

George Gooding

Kommentaren gir uttrykk for skribentens meninger.

Velkommen til et åpent kommentarfelt om dagens tema: Dagen snakkis er debatten om Elon Musk.

Med en gang jeg så den eksentriske Tesla-gründeren gestikulere en overrekking av sitt hjerte til publikum ved Trumps innsettelsesfest, visste jeg hva som kom til å skje – for det har skjedd så mange ganger i sosiale medier tidsalderen.

Helt siden Musk luftet tanken om å kjøpe Twitter i 2022, har store deler av establishment, pressen og venstresiden drevet med en massiv svertekampanje mot mannen. Fram til da var Musk godt ansett blant de aller fleste, grunnet hans gjennombrudd for klimasaken ved å gjøre elbiler kule og et reelt alternativ til fossilbiler.

Grunnen til det var enkel: Han truet Twitters rolle som en del av et omfattende sensurapparat på vegne av amerikanske og europeiske myndigheter.

Asperger-diagnostiserte Musk har nemlig et militant forhold til ytringsfrihet, og mente den eneste gyldige formen for sensur for tjenester som Twitter burde være det enkelte lands nasjonale lover angående ulovlige ytringer, ikke vilkårlige regler funnet opp av venstrevridde ansatte hos disse tjenestene.

For den politisk korrekte skravleklassen i pressen og byråkratier i vestlige samfunn, ville dette utgjøre et tap av innflytelse over hva slags meninger, ideer og tanker fikk spre seg i sosiale medier.

Twitter, Facebook og amerikanske medier samarbeidet i 2020 om å sensurere helt sanne, redaktørstyrte opplysninger om Joe Bidens sønn Hunter Biden, en måned før presidentvalget. De sensurerte journalistikk fra USAs eldste avis for å beskytte Biden.

Det var denne type kontroll og maktutøvelse USAs uoffisielle makt ønsket å beholde med deres indirekte innflytelse over Twitter. Musks overtakelse av Twitter truet dette regimet.

Plutselig, nærmest over natten, ble det offentlige ordskiftet fylt med negative påstander om Musk, om Tesla, og etter hvert om Twitter under hans ledelse. Man truet med å forlate Twitter, etter hvert kjent som X, og med å finne andre «tryggere» plattformer å utveksle meninger på.

Tesla som selskap og aksje ble konstant angrepet og vurdert ned i pressen, man spådde at Musks engasjement i Twitter kom til å dra ned hele Musk-imperiet.

I stedet har Musks formue vokst med suksessen han fortsetter å skape med Tesla og andre prosjekter, og X har bare fortsatt å vokse.

George K. Gooding er en norsk-amerikansk samfunnsdebattant, mediekritiker og dataingeniør. Utdannet ved Høgskulen på Vestlandet.

Ønsketenkningen om Musks fall var vrangforestillinger skapt av et behov for å motarbeide Musks prosjekt for ytringsfrihet.

I etterkant av Trumps seier, vendte disse vrangforestillingene tilbake i form av enda en tro på X’s kollaps ved antatt migrasjon til tjenester som Bluesky. Men

© Nettavisen