Solda ayrışma
Ateşkes yapıldı gibi gözükse de derinde küresel savaşa sahne oluyor dünya.
Saflar belirleniyor. Ülke liderlerinin/partilerin tavrı çoğumuza artık şaşırtıcı gelmiyor. Oysa:
Birinci Dünya Savaşı dünya politikasında ne büyük kırılmaya-kırgınlıklara yol açtı. En büyük hayal kırıklığına uğrayan liderlerden biri de Lenin oldu... Öyle ki:
1914’ten önceki Lenin ile 1914’ten sonraki Lenin farklıdır. Düşünsel büyük sıçrama yapıp Marksizme bakışı bile değiştirdi; başta Hegel olmak üzere felsefe okumaları yapmak zorunda hissetti kendini.
Böyle düşünmesine sebep, İkinci Enternasyonal’in büyük siyasi hata yapmasıydı:
Aralarında Lenin, Kautsky, Rosa Luxemburg, Plehanov gibi önde gelen sosyalistlerin olduğu Avrupa’nın en büyük sol örgütü İkinci Enternasyonal’in, Stuttgart (1907), Kopenhag (1910) ve Basel (1912) kongre kararlarına rağmen, Alman sosyal demokratlar başta olmak üzere Avusturya, Fransa, İngiltere, Belçika, Macaristan gibi ülkelerin sol partileri meclislerinde savaş tahsisatı lehinde oy kullandı...
“Kapitalistlerin kârı için işçi sınıfı birbirine silah doğrultamaz” ilkesi unutuldu; sosyal şovenizm kazandı.
İşçi sınıfı İtilaf ve İttifak ülkeleri arasında bölündü. Ülkelerin solcuları aynı masada oturmayı “ulusal birlik” adına reddetti!
Lenin şaşkındı, “demek ki” dedi; “bunlar Marksist metodolojiyi yanlış kavradı.”
Hele, özel saygı gösterdiği, kılavuzu Kautsky’ın savaşa destek vermesine inanamadı. (1918’de “Proleter Devrimi ve Dönek Kautsky”........
© Nefes
