Lenin’in gizli kasası
Yıl, 1917.
Rusya’da 8 Mart’ta (23 Şubat) kadınlar öncülüğünde halk gıda karnesine karşı kitlesel protestolara başladı.
Kimseler beklemiyordu; Rusya’nın o zamanki başkenti Petrograd (şimdiki St. Petersburg) ve çevresinde üç gün süren şiddetli çatışmalar sonucu Çar İkinci Nicholas’ı iktidardan indirdi…
Geçici hükümet başkanlığında tamamen liberal demokratlardan oluştu. Rusya’da Birinci Dünya Savaşı’nın da dayattığı ağır ekonomik sorunlar Lvov iktidarını düşürdü. Hükümeti bu kez solcu Aleksandr Kerenski kurdu. Bu iktidarın en büyük rakibi Lenin önderliğindeki komünist Bolşevikler idi…
Lenin de Şubat Devrimi’ni hiç beklemiyordu. Haberi sürgün yaşadığı İsveç’ten alınca hemen Rusya’ya döndü.
Başkent Petrograd’daki Finlandiya İstasyonu’nda kendini karşılayan coşkulu kalabalığa hitaben konuşma yaptı. Kerenski hükümetini tanımayacağını açıkladı…
Kerenski, Lenin’in kendilerini alaşağı edeceğini bildiği için hakkında tutuklama kararı çıkardı. İddiaya göre; Lenin, Rusya’nın savaştan çekilmesi karşılığında Almanlardan para almıştı. Ki zaten yolculuğunu da Almanlar organize etmişti!
O günlerde iktidar medyası Lenin’e yönelik saldırıya geçti.
Neler yazmadı ki:
Kerenski hükümeti, gıyabında tutuklama kararı çıkarınca Lenin, sakalını kesti, peruk takıp, sahte kimlikle kaçtı; Finlandiya’daki Raziliv Gölü kenarındaki komünist bir işçi ailesinin saman kulübesine yerleşti...
Sivrisinekler başta olmak üzere yaşam koşulları hayli ağırdı. Ancak Lenin hiç şikayetçi değildi, daima okudu, yazdı...
Bu arada iktidara bağlı, Raboçaya, İzvestiya, Novaya Jizn, Yedinstvo, Dyelo Naroda,........
© Nefes
