menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Şişli Kayyumu da gidecek!

493 1
26.03.2025

Gelin önce tarihte bir yolculuğa çıkalım:

Mustafa Kemal Paşa, 1918’de Şam’dan İstanbul’a döner. Haydarpaşa’ya iner inmez gördüğü ilk şey Boğaziçi’ndeki düşman donanmasıdır.

O ünle “geldikleri gibi giderler” sözünü de oradan boğazdan geçerken söyler. Bir süre Pera Palas’ta kalır. Ancak ekonomik zorluklar nedeniyle bir arkadaşının evine geçer.

2 Aralık 1918’de ise Annik Kasabyan’ın Şişli’deki üç katlı evini kiralar. Beşiktaş Akaretler’de oturan Annesi Zübeyde Hanım ve kardeşi Makbule’yi de yanına alır.

Tarih kitaplarında Mustafa Kemal’in, Mondros Mütarekesi sonrasında ülkenin uğradığı bozguna ve yayılan umutsuzluğa rağmen Şişli sokaklarında her zaman üniformasıyla ve başı dik yürüdüğünü yazar.

Şu anda müze olan o evin büyük salonu, Mustafa Kemal’in öncülük ettiği çok önemli ve gizli toplantılara ev sahipliği yaptığı gibi, Samsun’a hareket ettiği gün olan 16 Mayıs 1919’a kadar da kurtuluş savaşı planlarının yapıldığı ana karargâha da dönüşmüştü.

İstanbul’un düşman işgali altında olduğu o karanlık günlerde, Ali Fuat Paşa, Kazım Karabekir Paşa, Rauf Bey, Fethi Bey, Refet Paşa ve İsmet Paşa, Mustafa Kemal’in daimî misafirleri haline gelmişti.

Millî Mücadele’nin esasları o evde oluşturulduğu gibi, “millet egemenliğinin hâkim........

© Nefes