menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Boykota karşı olanların alışverişleri, iklim krizinin en büyük sponsorları

11 1
07.04.2025

2 Nisan Tüketim Boykotunun ekonomiye etkisi günlerce konuşuldu. Hatta hükümetin bakanları aldılar alışveriş sepetlerini ellerine o mağaza senin bu mağaza benim dolaşıp durdular. Kimileri bu boykotun ekonomiye hiçbir etkisi olmadığını kimileri de yaklaşık 65 milyar TL olan ülkenin günlük alışverişinin sekteye uğradığını açıkladılar. Açıklanmayan bir şey vardı; bu boykotun iklim krizine olan yansıması.

Tüketim, özellikle seragazı emisyonlarının artmasında kilit bir faktördür. Daha az tüketerek, sera gazı salınımını da azaltmış oluruz. Sorumlu tüketim modeli, bu nedenle en mantıklı ve sürdürülebilir çözüm yollarından biridir. Evet, 2 Nisan Boykotu demokrasi adına, adalet adına yapılmış bir boykottur ancak tüketim açısından da büyük farkındalığın yaşandığı gündür. Gördük ki bir gün alışveriş yapmaz isek hayatta kalabiliyoruz. Burada anlamamız gereken fazla ve gereksiz tüketime karşı da bir duruş sergileyebiliriz. Tüketim azaldıkça, üretim de azalır ve sonuç olarak, çevresel etki de minimuma iner.

Bugün, hepimizin karşı karşıya olduğu en büyük küresel tehditlerden biri olan iklim krizi ile mücadelede, aslında elimizden gelen en etkili araçlardan biri tüketim alışkanlıklarımızı değiştirmek. Bu bağlamda yapılan bu boykot çağrısına katılmak, sadece bir protesto değil, aynı zamanda gezegenimize yapacağımız ciddi bir katkıdır. Çünkü bu boykot, tam anlamıyla tüketimi azaltmak demektir. Ve ne de olsa, iklim krizi........

© Muhalif