menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Jeg burde ha reagert tidligere som mamma

3 0
15.04.2025

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Vinteren 2021 hadde jeg tvillingdøtre som var syke med endometriose – en sykdom du sikkert har hørt om, men som du kanskje sliter med å uttale riktig.

Jeg burde ha reagert tidligere som mamma og tatt grep da jentene på ungdomsskolen hadde så vondt under menstruasjonen at de lå i fosterstilling, kastet opp og gråt. Sånn skal det nemlig ikke være. Paracet fungerer ikke når smertene kan sammenliknes med kniver i magen, når ryggen verker og energien tappes.

Tvillingsøstrene Julie og Maria Bøe-Ludvigsen stilte opp med moren Elin i God morgen Norge for å fortelle om sin diagnose. Foto: God morgen Norge

Endometriose rammer 1 av 10 kvinner og fører med seg kraftige blødninger, sterke smerter og tapte skoleår. Det som skjer i kroppen, er at vev som likner slimhinnen i livmoren vokser utenfor livmoren. Dette vevet kan blant annet vokse på eggstokker, tarmer og urinblære. Symptomene er ikke alltid enkle å forstå for de som rammes eller deres pårørende. Våren 2021 toppet det seg med operasjon, vedvarende smerter og utallige sykehusbesøk. For mine døtre ble det mange fraværsdager.

Ble en del av livet mitt

Som en fortvilet mamma kontaktet jeg Endometrioseforeningen for å be om råd. Kort tid etter ble jeg valgt inn i styret, og frivilligheten ble en del av livet mitt. Som journalist og programleder i TV 2 hadde jeg erfaring med media og kommunikasjon, og håpet at dette kunne komme til nytte.

Endometriose og adenomyose påvirker livene til 500.000 kvinner i Norge. Det tar i gjennomsnitt syv år å få en diagnose, og ofte tar det lengre tid. Slik har det vært i over tjue år. For de det gjelder, er dette vanskelige år med bekymring og smerter som i mange tilfeller kan føre til at man ikke klarer å fullføre utdanning eller stå i arbeidslivet. På det verste kan kvinner bli kronisk syke, ha behov for morfinpreparater og ende opp som uføre.

Dette skader ikke bare kvinnene som lider, men har store konsekvenser for både arbeidslivet og samfunnet. Endometriose alene koster samfunnet rundt 13 milliarder kroner årlig i form av tapt arbeidskraft og helseutgifter. Norge har verdens høyeste sykefravær, og kvinner har høyere sykefravær enn menn. For å endre dette må vi bevilge øremerkede midler til drift av foreninger som Endometrioseforeningen, investere mer i kvinnehelseforskning, endre holdninger i primærhelsetjenesten, og involvere næringslivet.

Gir meg nå

Elin Ludvigsen........

© Moss Avis