Gode råd til deg som vil ha bedre råd
Debattinnlegg
Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.
Jeg husker godt da jeg var 20 år gammel og flyttet hjemmefra for første gang fra Sarpsborg til Moss. Jeg var plutselig student et godt stykke unna mamma og pappa, og skulle leve på inntekt fra lånekassen og en deltidsjobb jeg hadde fått gjennom Manpower. Det var spennende å være selvstendig og å ha ansvar for egen økonomi, men jeg husker også den konstante frykten for at pengene ikke skulle rekke til neste måned og hva som ville skje da.
Panikken ble ikke mindre da jeg plutselig fikk meldinger fra Skatteetaten om skattekort og skattemelding – ord jeg så vidt visste hva betydde, og enda mindre forstod noe av i praksis. Jeg lurte oppriktig på om det var meningen at folk bare skulle vite hvordan alt dette fungerte. Hadde jeg gått glipp av noe alle andre hadde fått med seg? Vi hadde jo ikke lært om dette på skolen?
Det viste seg at de fleste vennene mine følte på det samme. Det var en lettelse å vite at jeg ikke var alene om det, for økonomiske problemer kan oppleves ekstremt belastende og ensomt. Om du er i en lignende situasjon nå, så er ikke du alene heller.
En fersk undersøkelse YouGov har utført for Nordea, viser nemlig at tre av fire mellom 18–29 år ofte eller av og til er bekymret for egen økonomi. Like mange oppga at de enten helt eller delvis mangler nok kunnskap om personlig økonomi for å ta gode økonomiske valg.
Samtidig ser vi at forbruksgjelden blant unge fortsetter å stige i rasende fart. Bare det siste året har gjelden økt med nærmere 1,5 milliarder kroner for aldersgruppen 18–29 år, og totalt har de unges samlede forbruksgjeld nå passert svimlende 12 milliarder kroner.
Her i Moss var forbruksgjelden for den yngste voksne aldersgruppen, 18–24 år, på hele 18 millioner i fjor.
Jeg tror det i stor grad er manglende økonomikompetanse som er årsaken til at mange unge starter voksenlivet i en økonomisk knipe, men jeg syns ikke de unge selv kan klandres når de ikke har fått nok opplæring verken hjemme eller på skolen. Det må vi ta på alvor.
Så hvordan skal vi løse dette, og hva kan du som ung egentlig gjøre? Jeg vil gi deg noen grunnleggende råd du kan ta med deg på veien for å bli litt tryggere på økonomi, og få bedre råd inn i voksenlivet.
1. Hold oversikt:
Det er kanskje et kjedelig råd, men det er like fullt et viktig et. Det kan være fristende å se en annen vei når regningene kommer og utgiftene blir større enn inntektene, men å utsette problemene er sjelden en god idé. Ta tak i alt som dukker opp fortløpende, så slipper du at det hoper seg opp. Det er også greit å ta en gjennomgang av produktene banken din tilbyr, for å se hvordan du kan optimalisere økonomien din. Kanskje kan du flytte noen av sparepengene i et fond eller på en høyrentekonto for å spare enda mer? Jo mer du vet, desto bedre valg kan du ta.
2. Bygg opp en buffer:
Noe av det viktigste man kan gjøre for å få en tryggere........
© Moss Avis
