İSLAM EKONOMİSİNDE… BORÇ VERME ALLAH’A ÖDÜNÇ VERMEDİR
Bismillahirrahmanirrahim
Bizlere verdiği nimetlerden bir kısmını bizden ödünç almayı dileyen yüce Rabbimize hamd ve senalar ederim.
Bir malı ödünç vermeyi sadaka olarak vermek gibi algılayan ve öğreten aziz Peygamberimiz Hz. Muhammed’e kalbi ihtiramlarımı arz ederim.
Bu sohbetimizde borç vermenin faziletini ve borç almanın sakıncalarını dile getirmeye çalışacağız.
Bu konu, güzel kulluk yapmak ve yaşam özgürlüğüne sahip çıkmak isteyen kişilerin bilmesi gereken mevzudur.
MALLARIN GERÇEK SAHİBİ ALLAH’TIR
Malların gerçek sahibi Allah’tır celle celaluhu. Bizim mallardan yararlanma hakkımız vardır. Kul olarak Rabbimizin koyduğu ölçülere göre kazanacak, onun koyduğu ölçülere göre kullanacak ve de Rabbimizin koyduğu kurallara göre bölüşeceğiz. Kulluğumuz bunu gerektiriyor.
Sahip olduğumuz ve olmak istediğimiz malların meşru olarak kullanım yollarından biri de borç vermektir aziz kardeşlerim. Borç vermek, gerçekten, yüce dinimizde üzerinde ısrarla durulan ve yönlendirildiğimiz bir işlemdir.
BORÇ VERME RABBİMİZİN BUYRUĞUDUR
Yüce Rabbimiz örneğin Bakara suresinin 245. ayetinde şöyle buyurur:
“Allah’a güzel bir borç veren kişilerin mükâfatını Allah çok çok katlayarak verir. Allah’tır rızıkları genişleten ve daraltan. Sizler O’nun huzuruna döndürülecek ve sorgulanacaksınız. “
Şanı büyük olan Rabbimiz, bu konuda bizlere sunulan ayet benzeri birçok emirler vermektedir. Yüce Peygamberimiz efendimiz de bizleri borç vermeye yönlendirmektedir. Mesela bir hadislerinde şöyle buyurur:
Bir parayı borç olarak vermek, onu sadaka olarak vermek gibidir; sadaka vermek gibi sevap........
© Mir'at Haber
