menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Eğitimde ailenin rolü ve önemi

16 0
03.02.2025

Anne-baba ile çocuk arasındaki iletişim ne kadar sağlıklı olursa, dış etkenlerden ne kadar az etkilenirse, aradaki bilgi alışverişi de o denli verimli olur. Peygamber Efendimiz (s.a.v.), “Her doğan İslâm fıtratı üzerine doğar. Sonra anne-babası onu Hıristiyan, Yahudi veya Mecusi yapar” buyurmaktadır.

Bu hadis-i şerif, anne babaların İslâm fıtratı üzerine tertemiz doğan yavruları batıl ideolojilerin tesirlerinden korumaktaki başat rol oynadıklarını, bunu yapmaları gerektiğini anlatır. Tertemiz doğan çocuğun bir cevher olduğu, bu cevheri işleyecek en mahir ellerin de anne ve babası olduğunu görmek gerekir.

Tertemiz İslâm fıtratıyla doğan çocuğun, günahlarla kirletilmesi, batıl ideolojilerle zihninin meşgul edilmesi hengâmında anne babanın alacağı rol, fıtrata müdahalede alacağı tavır yeterli olmazsa fıtratın kirleneceği ortadadır.

İslâm fıtratı üzerine tertemiz doğan çocuğun, anne babası dışındaki olumsuz etkenlerden belirli bir süre uzak tutulması, bu süre zarfında anne baba ile sevgi bağının güçlenmesi gerekir ki; bu bağ çocuğun hayatı boyunca yöneleceği yönü ve ileride alacağı tavrı belirler. Fıtrata müspet müdahalenin en kestirme yolu, anne baba ile çocuk arasında ömür boyu kopmayacak sevgi bağı oluşturmaktır. Bu bağın oluşması için de en azından 0-6 yaş arasındaki çocuk ile anne baba arasına okul ve devlette dâhil hiçbir menfi dış tesire müsaade edilmemelidir.

Temsil görevini deruhte eden erkin, vatandaşlar hakkında her türlü kararı verebilecekleri algısı; bunun hakları olduğunu düşünen siyasetçilerin zaman zaman insanların kişilik haklarına müdahalesi vakidir. Bu cümleden olmak üzere muktedirlerin, zorunlu eğitimin başlangıç ve bitiş süresi konusundaki icbâri uygulamaları sürekli hale........

© Milli Gazete