Ağabey diyor ki; âyînesi iştir kişinin
Ülkemizde uzun zamandan beri bir diploma krizi, gündemden hiç düşmüyor. Sanki her şey diploma ile hallediliyor. Bizim gibi geri kalmış ülkelerde diploma baş çekiyor. Ama diplomanın yanında ehliyet aranmıyor. Onun için de diploma münakaşaları bitmiyor.
Siyasette ehliyet değil, diploma ve biat aranıyor. Oysa diploma, bir kâğıt parçasıdır. Ama ehliyet sahibi olmak için gereken, tecrübe, bilgi, birikimin yanında bir de diplomanın varlığıdır. Ancak bazen diplomaya da çok önem verilmiyor. Zira diplomasızlar rahatlıkla makamlara gelebiliyor. Üstelik bazı makamlarda diploma şartı koşulduğu halde, bu makamlara atanmak veya gelebilmek için bile diploma dikkate alınmıyor.
Aslında diploma, bilgi ve birikim belgesidir. Çünkü: “Hiç bilenlerle bilmeyenler bir olur mu?” (Zümer/9) buyrulmaktadır. Bilen için diploma bir nevi güvence meselesidir. Ama bu mesele bile ülkemizde hâlâ halledilebilmiş değildir. İthamlar, şikâyetler, haberler gırla gidiyor. Ama muhatapların kılı bile kıpırdamıyor. Yani diploma ele alınarak milletin önüne bir türlü çıkılamıyor, varlığı ispatlanamıyor.
Onun için gündem konusu olmaya devam ediyor. Bunun sebebi ya gerçekten diploma yok, onun için ortaya çıkarılamıyor veya var olan diplomalar gerçeği yansıtmıyor, gerçekler gizleniyor. Böyle olunca diploma münakaşaları gündemden düşmüyor. Bu davranışların kanuni müeyyidesi var. “Gelir bir........
© Milli Gazete
