Ramazan'a Veda Ederken…
Ramazan'ın Evrenselliği ve İnsanlığa Sunduğu Değer
Ramazan ayına veda ederken, bu mübarek ayın İslam dinindeki yerini ve önemini tekrar hatırlamak gerekiyor. Ramazan, İslam'ın farz telakki ettiği orucun tutulduğu; manevi bir arınma, kendi özüne dönme vakti, geçmişimizi muhasebe etme ve yenilenme ayıdır. Her yıl farklı aylara denk gelmesi, her coğrafyada kendine özgü bir bereket ve huzur getirmektedir.
Modern İnsanın Kaosu ve Ramazan'ın Şifa Veren Dokunuşu
Günümüz modern insanı, hayatın hızlı akışı ve büyük bir kaos içinde yaşadığından kendini görmekte zorlanıyor. Uzmanlar, psikolojik problemlerden, duygu bozukluklarından ve depresyondan uzaklaşmak için hayatı yavaşlatmanın gerekliliğini vurguluyor. İşte Ramazan, tam da bu noktada devreye giriyor. Psikologların zihni, ruhu ve bedeni hasta bireyler için önerdiği dinlenme ve arınma fırsatını sunuyor. Beden görünüşte sağlıklı olsa da ruhsal kaosun çözümü onu dinlendirmekten geçiyor.
Ramazan'da Prangalardan Kurtulmak
Ramazan, insanın prangalarından kendini azat etmesi, bedenin isteklerine "dur" demesi ve esas irade sahibinin kim olduğunu bedenine göstermesi anlamına geliyor. Ramazan birçok özelliği yanında, bu kaotik ve hiç bitmeyecekmiş gibi görünen yaşamın durdurulup, insanın kendi ruh dünyasına dönerek niçin var olduğunu, dünyada neler yaptığını ve yapması gerektiğini tefekkür edeceği bir zaman dilimi sunuyor. Belki de Ramazan'ın zamanı bu kadar büyülü hale getirmesinin altında yatan neden de budur.
Ramazan'ın Çok Yönlü Anlamı
Ramazan, dinî, sosyolojik, psikolojik ve kültürel olarak pek çok özelliği ve yönü olan bir aydır. Ekonomik olarak zorlanan birçok kesimin düşünüldüğü, daha doğrusu düşünülmeye başlandığı bir aydır. İnsanlar sofrada bulunan yemeğin, bir lokma ekmek bulmanın ne kadar anlamlı ve önemli olduğunu görüyor, anlıyor. Sofrada nimet ve gıdanın ne kadar önemli olduğunu hissetmek ancak Ramazan'la mümkün oluyor. Bu zaviyeden bakıldığından insan, başkalarının da böyle sofrası şenlensin diye empati kurma ihtiyacı hissediyor.
Toplumsal Dayanışma ve Yardımlaşma
Bu noktada bireysel çaba yanı sıra sivil toplum örgütleri, toplumsal gruplar aracılığıyla çaba sarf edilen, birbirine yardımcı olunan, toplumdaki problemleri çözmek için herkesin elinden........
© Milli Gazete
