Öz ile söz düzlemi
Bir insanı tanımlayan hâl ve durumları olduğu kadar asıl belirleyici olan sözleridir. Sözlerin kimlerden ne amaçla ve niçin çıktığı her durumda belirleyicidir. Söz vardır, söz vardır. Biri insanın gerçeğini, hakikatini ifade eder. Kimi sözler vardır ki insanın kendi kişiliğiyle doğrudan ilişkilidir.
Bir insanın gidiş yönü, yapıp ettikleri bir bakıma yapacaklarının belirtisidir. Bir insanın dünüyle, günü ve yarını arasında doğrudan bir bağ oluşur. Yönü sağlıklı, yalansız, dolansız ve belirgin ise o insan güven verir. Güven söz ve davranışlarla kendini belli eder.
İnsanlığın hayatına giren diplomatik, politik söz ve davranışlar insanların çok yüzlü olmalarına neden olmuştur. Göründüğünden farklı olma tutumudur bu. Bu tür insanların asıl hâlleriyle görünümleri arasında çelişkiler olur. Bu hâl biraz da sarhoşluk anını andırır. Yani asıl kendisi olmanın ötesinde farklı bir insan olarak görünme tutumudur. Bu tür insana güvenilmez. Çünkü nerede doğruyu, gerçeği söylediği çok da belli olmaz. Uluslararası ilişkiler ve tutumların dilidir bu. Bir Müslüman insanın, öncünün, temsil durumunda olanın farklı yüzleri olmaz. Savaşın hileleri olsa bile hakikat ne ise onun ifadesi kendi gerçeğini gösterir.
İnsana olan güven kendisinin olan davranış ve........
© Milli Gazete
