menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Nuray Mert yazdı: En büyük güç toplumsal barıştır

66 5
30.03.2025

Nuray Mert, Türkiye’nin stratejik öneminin kaynağının ne eskinin Batı ittifakında ne de şimdilerde kurulmaya çalışan sınırlı bölgesel gruplaşmalarda olduğunu belirtiyor, Türkiye için “en büyük güç toplumsal barış” diyor.

Bir zamanlar, Batı dünyası ile aramız iyi olursa abad oluruz sanılırdı. Malum, İkinci Dünya Savaşı sonrası kurulan dünya düzeni çerçevesinde Batı dünyası ile aramız gayet iyi idi. Soğuk Savaş döneminde, ABD liderliğinde Batı ittifakı içindeydik, NATO üyesi idik. “Komünizmle mücadele”de ön saflardaydık, bu ülkenin gençleri, emekçileri bu “mücadele”nin kurbanları oldular. 12 Eylül darbesi, bu sürecin son sahnesi oldu. Soğuk Savaş bittikten sonra bir demokratikleşme rüzgarı esti. Ama bu rüzgar da, darbecilerden icazetli Özal’ın demokrasi kahramanı ilan edildiği bir rüzgardı.

Sonra, AB’ye umut bağlamak vardı. AB’ye tam üyelik gibi ham bir hayalin peşinde olmak bir yana, doksanlı yıllarda AB’nin Türkiye’nin demokratikleşme sürecinin en önemli etkeni olacağını düşünenler vardı. Demokrasi mücadelesinde toplumu dönüştürmek gibi çetrefil bir işe yanaşmadıkları için, o zamanlar onlara “tembel demokratlar” derdim. Aslında işin içinde tembelliğin ötesinde bu toplumu küçümsemek de vardı. “Türkiye’nin iç dinamikleri demokratikleşmeye yetmeyeceği için dış dinamikler yoluyla demokratikleşebileceğimizi”iddia etmek böylesi bir anlayışın ifadesi idi.

Uzatmadan hızla bügüne gelelim. Ne yazık ki, muhalefet hala Batı’nın bizim gibi ülkelerde demokrasi gibi bir kaygısı var sanıp, onlara dert anlatmaya çalışıyor. CHP Genel Başkanı Özel, İngiliz İşçi Partisi’ne “bizi yalnız bıraktınız” demiş. İngiliz İşçi Partisi’nin, önce Blair başkanlığında, şimdi de Keir Starmer liderliğinde işçi ile, bizim gibi ülkelerde demokrasi mücadelesi ile hiçbir alakası kalmadığından belli ki haberi yok. 2003’de ABD ile birlikte Irak’ın işgaline öncülük eden İşçi Partisi iktidarı idi. Şimdi iktidar olan Starmer, Britanya’yı militarist güç yapma peşinde. Kime, ne anlatıyorsunuz? demek isterim.

İktidar çevresi ise, son zamanlarda “Batı dünyası bize muhtaç hale geldi, sırtımız yere gelmez” havası içinde. Açıkça, Batı........

© Medyascope