menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Rawest Araştırma ve IstanPol araştırması: “Çözüm sürecine destek yüzde 64, gidişat başarısız diyenler yüzde 58”

46 17
24.06.2025

Rawest Araştırma ve IstanPol işbirliğiyle gerçekleştirilen “Kürt Meselesinde Yeni Dönem: Türkiye Toplumunun Algı, Kanaat ve Tutumları” başlıklı araştırmanın bulgularına göre, “Terörsüz Türkiye” adıyla yürütülen çözüm sürecine verilen destek yüzde 64. Aynı araştırma artan desteğe karşın, sürecin başarılı gittiğine dair inancın güçlü olmadığını ortaya koyuyor. Araştırmaya göre 19 Mart’tan itibaren Ekrem İmamoğlu’nun diplomasının iptali ve tutuklanması toplumda kutuplaşmaya neden oldu.

İstanbul’da sivil toplum, medya kuruluşlarının temsilcileri ve araştırma dünyasıyla paylaşılan araştırma 13-23 Mayıs 2025 tarihleri arasında Türkiye genelinde yapıldı. 2 bin 10 kişiyle yapılan araştırma, farklı yaş grupları, eğitim durumu ve etnik kimlikten katılımcıların Ekrem İmamoğlu’nun tutuklanması ve CHP’ye yönelik yargılamaları içeren 19 Mart süreci, Kürt meselesi; 1 Ekim 2024’te Devlet Bahçeli’nin inisiyatifi ile başlayan ve PKK’nin fesih kararıyla devam eden yeni süreç hakkındaki görüşlerine ek olarak toplumsal taleplere de yer veriyor.

Araştırma sonuçları AKP ve DEM Parti seçmeninin süreci umut verici bulmasına karşın CHP seçmeni açısından bakınca süreç karmaşık görünüyor. AKP ve DEM seçmeni sürecin daha çok kendi partilerine yaradığını düşünürken, DEM seçmeni CHP’yi de katıyor ve onlara da yaradığı görüşünde birleşiyor.

CHP seçmeni açısından bakıldığında ise durum farklı; onlara göre süreç yüzde 55 oranında DEM Parti ve yüzde 46 oranında da AKP lehine işliyor. Araştırma sonucuna göre AKP’liler sürecin CHP açısından, CHP’liler de AKP açısından kötüye gittiği görüşünde buluşurken; DEM Partililere göre herkes için iyiye giden bir süreç yaşanıyor.

İmamoğlu’nun diplomasının iptali, daha sonra tutuklanması ve takip eden süreçte CHP’li belediyelere yargılamalar, 19 Mart’tan beri Türkiye toplumunda siyasetin yeniden tanımlanmasına yol açtı. Araştırmaya göre 19 Mart süreci toplumda siyasi bir kutuplaşma yaratmış görünüyor. Diploma iptali ve tutuklamaları doğru bulanların oranı üçte birin altında kalırken katılımcıların yüzde 57,4’ü İmamoğlu’nun diplomasının iptal edilmesini, yüzde 54,2’si tutuklanmasını onaylamıyor. Yüzde 46,3’lük kesim de İmamoğlu’nun seçimi kazanacağı için tutuklanmak istendiği görüşünde.

Bu görüşler........

© Medyascope