Trump’ın ABD medyasına müdahalesi sürüyor: Amerika’nın Sesi kapatıldı
ABD Başkanı Donald Trump, Voice of America (Amerika’nın Sesi – VOA) ve bağlı kuruluşlarının kapatılması emrini imzaladı. Kurumun bin 300 çalışanı idari izne çıkarıldı. Trump CNN ve MSNBC gibi ana akım medya kuruluşlarını da “yasa dışı” olmakla suçladı.
Donald Trump, Adalet Bakanlığı’nda yaptığı konuşmada Amerika medyasına yönelik saldırılarını sertleştirerek, CNN ve MSNBC’nin “Demokrat Parti’nin siyasi uzantıları” olduğunu ve yaptıklarının yasa dışı olduğunu iddia etti. Trump, “İnanıyorum ki CNN ve MS-DNC, hakkımda kelimenin tam anlamıyla yüzde 97,6 kötü yazıyor, Demokrat Parti’nin siyasi kolları ve benim görüşüme göre gerçekten yozlaşmış ve yaptıkları yasa dışı” ifadelerini kullandı.
Trump bu açıklamaların ardından, ABD Küresel Medya Ajansı’nı (USAGM) ve diğer altı federal ajansı ortadan kaldıran emri imzaladı. Hükümet destekli medya kuruluşu Voice of America’nın tüm çalışanları idari izne çıkarıldı. Böylelikle VOA’nın 83 yıllık yayın hayatının tarihte ilk kez kesintiye uğramasına neden oldu.
1942’de Nazi propagandasına karşı koymak amacıyla kurulan Voice of America, dünya çapında neredeyse 50 dilde 360 milyon kişiye ulaşan önemli bir haber kaynağıydı. USAGM çatısı altında, Radio Free Europe/Radio Liberty, Radio Free Asia gibi kuruluşlarla birlikte yaklaşık üç bin 500 çalışana ve 2024 yılı için 886 milyon dolarlık bir bütçeye sahipti.
VOA Direktörü Michael Abramowitz, LinkedIn’de yaptığı paylaşımda, “83 yıl sonra ilk kez Voice of America’nın susturulmasından derin üzüntü duyuyorum” dedi. Kurumun “dünya genelinde özgürlük ve demokrasi mücadelesinde önemli bir rol oynadığını” vurguladı.
Kurum aynı zamanda, Doğu Avrupa’da Rusya ve Ukrayna’ya yayın yapan Radio Free Europe/Radio Liberty ile Çin ve Kuzey Kore’ye yayın yapan Radio Free Asia için sağladığı hibeleri de sonlandırdı.
Voice of America Türkçe Servisi, 19 Aralık 1942’de kuruldu. Yayına başladığında II. Dünya Savaşı sürüyordu. Türkçe, VOA’nın ilk kurulan yabancı dil servislerinden biri oldu.
VOA Türkçe, başlangıçta günde sadece 30 dakikalık yayın yaptı. Soğuk Savaş döneminde yayın süresi artırıldı. 1950’lerde kısa dalga radyo yayınlarıyla Türk dinleyicilere ulaşan servis, daha sonra dijital çağa uyum sağlayarak web sitesi ve sosyal medya platformlarında da içerik sunmaya başladı.
VOA Türkçe’nin yıllık bütçesi yaklaşık 5 milyon dolar civarında. Son dönemde yaklaşık 15-20 arası tam zamanlı gazeteci, editör, prodüktör ve teknik personel........
© Medyascope
