menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Dimitrov’un tarihi savunması

10 0
previous day

Dünya tarihinde, yargılayanları savunmasıyla yargılanan konumuna düşüren az sayıda örnek var. Bunlardan biri de Bulgar komünist lider Georgi Dimitrov’un (1882-1949) Leipzig savunması (1933).

Dimitrov, 1933’teki “Reichstag Yangını”ndan sorumlu tutulan komünistler arasındadır. Alman parlamento (Reichstag) binası yakılmış; ancak kimin yaktığı bulunamamıştır. Suç, komünistlere atılır. Bu dönem, Nazilerin iktidara yürüdüğü, önlerindeki en büyük engelin ise hâlâ milyonlarca oy alabilen komünistlerin olduğu bir dönemdir. Naziler, komünist örgütlenmeyi ortadan kaldırmak için kanıt ve suç uydurarak birçok mücadele önderini hapse atarlar; Almanya’da o sırada bulunan yabancı devrimcileri tutuklayarak, bunun Almanya’ya karşı uluslararası bir komplo olduğu yalanına sarılırlar. Sonraki yıllarda ortaya çıkan belgeler, Nazilerin parlamentoyu kendilerinin yakıp suçu komünistlere attıklarını gösteriyor. Bu yangın komünistlere yıkılınca, bu durum, hemen ertesi gün hak ve özgürlükleri kısıtlayan KHK’yi getiriyor ve bunu o zamanki tüm muhalif kesimlere yönelik (milletvekilleri de dahil olmak üzere) bir tutuklama dalgası izliyor. Toplama kampları da bu KHK’nin ürünü. KHK’nin bu kadar hızla geçmesi, Meclis’in Nazilerce kundaklandığına dair bir kanıt olarak bile görülebilir. Durum, “her şey önceden planlanmış” izlenimi veriyor.

Dimitrov, kendine verilen resmi avukatı azleder, kendi istediği avukatlara izin verilmediği için kendi kendini savunmaya karar verir. Mahkemede Nazi İçişleri Bakanı Göring tanık olarak çağrılacaktır. Dimitrov, Bakan’ın bu yangınla ilgili yalanlarını ortaya çıkarmak için titizlikle çalışır; onu açıklamalarındaki tutarsızlıkları yakalamak üzere bir hukukçu gibi sorgular. Bu sürükleyici ve hayranlık verici sorgu sahnesinde, Bakan’ın bir siyasal mahkum karşısında köşeye sıkıştığını görürüz. Sonunda 3 günlüğüne duruşmadan men edildiği oturum şöyle biter:

Dimitrov: Bu sorulardan korkuyor musunuz, sayın İçişleri Bakanı?

Göring: Elime düştüğünüzde, buradan, mahkeme salonundan çıktığınızda asıl siz korkacaksınız! Alçak herif!” (s. 85)

İlerleyen günlerde bu kez de tanık olarak mahkemeye katılan Goebbels’i yerin dibine batırır. O sırada Goebbels’e, ileride Nazi savaş toplumunun oluşumunda büyük rolü olacak olan bir görev verilmiştir: Goebbels, mahkemeye, Halkı Aydınlatma ve Propaganda Bakanı sıfatıyla katılır. Dimitrov böylece, gelmekte olan faşizme karşı cesur direnişin ve kıvrak zekanın simgesine dönüşür. Goebbels’e Nazilerin yaptığı terör eylemlerini anımsatır.........

© Medya Günlüğü