menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Küresel Elitlerin Su Kaynakları Üzerindeki Gizli Hakimiyet Planları

7 0
19.03.2025

23 Mart dünya su günü olarak kabul ediliyor… Fakat yaşamın temeli su, günümüzde küresel elitler ve çokuluslu şirketlerin gizli hakimiyet mücadelesinin odağı haline gelmiştir. Dünya Bankası ve IMF’nin dayattığı yapısal uyum programlarıyla stratejik kaynaklar özelleştirilmekte, yerel toplulukların temel hak olan suya erişimi kısıtlanarak kâr odaklı metaya dönüştürülmektedir.

Elit Kontrolü ve Ekonomik Tuzaklar

Dünya Bankası “yapısal uyum programları” ve IMF “koşulluluk” ilkesiyle su altyapılarının özelleştirilmesini dayatıyor. Bu yeni sömürgecilik biçimi, Tanzanya’daki Biwater örneğinde @ fiyat artışlarıyla sonuçlanıp halkın yaşam kaynakları üzerindeki kontrolünü elinden almıştır. Nestlé gibi şirketler dünya genelinde stratejik su kaynaklarını yıllık sadece 524 dolar karşılığında ele geçirip milyarlarca dolar kazanç sağlarken, 2000’deki Bolivya Cochabamba “Su Savaşları”nda ABD’li Bechtel şirketi yağmur suyu toplanmasını bile yasaklayan yasalar çıkarttırmıştır.

Su özelleştirmeleri, planlı ekonomik soygun mekanizmasıdır. Dev şirketler, makul fiyat vaatleriyle ihaleleri kazanıp sonra “altyapı yatırımları” bahanesiyle fiyatları artırırken, gerçekte hissedarlarına rekor temettüler dağıtmaktadır. Afrika ve Latin Amerika’da -30 kâr marjları elde eden şirketler, kazançlarını yerel ekonomiye değil, merkez ülkelerdeki hissedarlara aktararak bölge ekonomilerini çökertmektedir.

Çevresel Manipülasyonlar ve Teknolojik Kontrol

Küresel şirketler, sürdürülebilir limitleri aşan su çekimleri ve toksik atıklarıyla planlı ekolojik yıkım stratejisi uyguluyor. Coca-Cola’nın Hindistan’daki günlük 1.5 milyon litre yeraltı suyu kullanımı tarımsal üretimi çökertirken, endüstriyel kuruluşlar maliyet düşürmek adına nehirleri kirletiyor. PFOA gibi zararlı kimyasallarla ilgili araştırmalar gizleniyor, altın........

© Küresel İfşa