menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Dijital Kamu Altyapısı; Küresel Çatışma ve Dijital Savaş

9 0
03.04.2025

Hızla gelişen teknolojinin etkisiyle şekillenen “Dijital Kamu Altyapısı” (DKA), devletlerin ve küresel elitlerin dijital sistemleri kullanma biçimlerini dönüştürürken, siber savaşlardan otonom silah sistemlerine, dijital casusluktan toplumsal kutuplaşmaya uzanan geniş yelpazede küresel güvenliği tehdit eden çok boyutlu olgu haline gelmiş, uluslararası ilişkilerin ve toplumsal dinamiklerin merkezine yerleşerek teknik kavram olmaktan çıkıp dijital çağın en kritik güvenlik meselelerinden biri olmuştur.

Siber Savaş ve Kritik Altyapıların Çökertilmesi

Stuxnet virüsü, İran’ın nükleer programını hedef alan ilk büyük dijital silah olarak tarihe geçmişti. Siber silahlar, elektrik şebekeleri, su arıtma tesisleri ve nükleer santraller gibi kritik altyapıları hedef alabilir. NotPetya ve WannaCry gibi fidye yazılımları, hastaneleri, bankaları ve hükümet kurumlarını hedef alarak, milyarlarca dolarlık zarara yol açtı.

Saldırıların arkasında devlet destekli hacker grupları olduğu düşünülüyor. Siber savaş, geleneksel savaşın kurallarına tabi değil ve saldırıların kaynağını kesin olarak belirlemek çoğu zaman imkansız. Bu, “sahte bayrak” operasyonlarına ve üçüncü tarafların suçlanmasına olanak tanıyor.

Otonom Silah Sistemleri ve Robot Askerler

Yapay zeka destekli otonom silah sistemleri, insan müdahalesi olmadan hedef belirleme ve saldırı kararları verebilir. ABD, Çin, Rusya ve İsrail gibi ülkeler, teknolojilere büyük yatırımlar yapıyor. Boston Dynamics’in robot köpekleri ve insansı robotları, askeri uygulamalar için test ediliyor. Robotlar, gözetim, keşif ve hatta doğrudan çatışma görevlerinde kullanılabilir.

Drone sürüleri, binlerce küçük insansız hava aracının........

© Küresel İfşa