menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Matematik bilmek ya da ilmemek işte bütün mesele bu

28 1
15.06.2025

Avrupa Matematik Birliği tarafından iki yılda bir düzenlenen Balkan Matematik Konferanları’nın ikincisi Selanik’te Aristoteles Üniversitesi’nde yapıldı.

Adı Aristotales olan bir üniversitede okumayı isterdim açıkçası.

İlk konferans 2023 yılında Romanya’daydı. 15 değişik ülkeden yüzlerce matematikçinin buluştuğu ve üç gün süren konferansa Türkiye’den pek çok matematikçi katıldı.

Konferansın başkanı Boğaziçi Üniversitesi’nden Prof. Dr. Betül Tanbay, açılış konuşmasında etnik ve ulusal kimliklerin aşılarak bilim ve ilerleme uğruna buluşmanın kıymetini ifade etti.

Matematik kelimesinin de yunanca “öğrenmek” kelimesi ile aynı kökten olduğunu hatırlattı.

Türk Matematik Derneği Başkanı Boğaziçi Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Özlem Beyarslan “Balkan Matematik Konferansı’nda ülkemizden iki matematikçinin davetli konuşmacı olarak yer alması, Türk Matematik Derneği olarak bizleri gururlandırıyor. Konferans süresince diğer Balkan ülkelerinin matematik dernekleriyle ortak sorunlarımızı ve deneyimlerimizi paylaşarak yapıcı ve birleştirici görüşmeler gerçekleştirmeyi umut ediyoruz.” dedi.

Trakya Üniversitesi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Figen Öke ise, “BMC II’’ye katılmış olmak bizim için büyük mutluluk. Üçüncü Balkan Matematik Konferansını, Edirne’de Trakya Üniversitesi ‘nde düzenlemek istediğimizi belirtmek isterim. Bu bizim için büyük onur olacaktır” dedi.

Betül Hoca’ya sordum, “Matematik neden önemli?”....

İşte cevabı: “Bu sorunuza İsrail’in İran’ı bombaladığı gün cevap veriyorum. Matematik sağduyu ve akıl geliştirmek için önemli. Evrensel bir dili ve evrensel kuralları var. Bugün, evrensel insan hakları konusunda büyük bir çöküntü yaşadığımız düşünüldüğünde, tekrar ortak bir dil ve sorunlara ortak bakabilme gücünü matematikten almamız mümkün. İnsan tarihi kadar eski matematik. Soruları da eski. Bulunan cevapların geçerliliği ise uzun, çok uzun. İnsan denen canlının yarattığı en güvenilir altyapı belki de. Hiçbir deprem yıkamıyor.”

Peki matematiğe önem verilmeyen bir eğitim sistemi aslında geleceğe nasıl bir hata bırakıyor? Prof. Tanbay, sorunumuzun matematiğe önem verilmemesi değil, çarpık bir önem verilmesi olduğunu söylüyor ve “Eğitim sisteminin en başından itibaren üniversite giriş sınavına adeta hazırlar gibi ‘çoktan seçmeli’ olarak kurgulanması kanımca büyük çok büyük hata bırakıyor. İlkokul soruları var, üç kere okuyorsunuz anlaşılmıyor. Matematiksel hiçbir anlamı olmayan sorular. Cevaplar çoğunlukla seçenekleri deneyerek bulunuluyor. Yani düşünce sistemi geliştirmek yerine, düşünme kapasitesinin giyotinle kesilmesi gibi bir durum. Soru üretmek, soruların nedenlerini hayatın içinde bulmak, sorulara boş bir A4 kağıdı karşısında cevap vermeye........

© Korkusuz