Küresel Aktör Türkiye ve KKTC
Mevcut tek kutuplu batı merkezli uluslararası sistemin uzun yıllardan buyana güçlü devletlerin çıkarlarını önceleyen bir yapıya dönüştüğünü, adil bir sistem olmaktan çıktığını, savaşları, krizleri, terör saldırılarını ve vekâlet savaşlarını durduramadığını, mazlumların sorunlarını çözemediğini ve sistemin reforme edilmesi kapsamında çok kutuplu dünya düzenine doğru evrilmeye başladığını bugüne kadar defalarca yazdım.
ABD’de Donald Trump’ın başkan seçilmesinin ardından uluslararası sistemde değişim yaşanarak tek kutuplu küresel sistemden, çok kutuplu dünya düzenine geçileceğine yönelik yorumlar yapılmaya başlandı. Bakalım önümüzdeki süreçte bu konuda neler yaşanacağını hep birlikte göreceğiz…
***
Türkiye Cumhuriyeti Devleti, 2 bin 200 yıllık Türk devlet geleneği ve 1400 yıllık medeniyetin bilgi birikimi, deneyim, tecrübe ve devlet aklı ile yönetilmektedir. Türkiye Cumhuriyeti Devleti, dünden bugüne her daim haksızlıklara karşı dik bir duruş sergileyerek her zaman mazlumların yanında yer almıştır.
Türkiye, yakın geçmişe kadar bölgesindeki olaylar karşısında refleks gösteren bölgesel bir aktör ülke iken, vizyoner devlet yönetimi, stratejik diplomatik hamleleri, güçlü sanayi ve ordusu, dünya genelinde meydana gelen sorunlar karşısında ortaya koyduğu başarılı çözüm bulma kabiliyeti vb. nedenlerle artık günümüzde küresel bir aktör haline gelmiştir. Türkiye’nin küresel bir aktör olduğunu günümüzde en başta ABD, Rusya ve Batılı liderler sıklıkla ifade etmektedirler…
Türkiye, sahip olduğu konumuyla bölgenin anahtar devleti olma özelliği ile bölgeyi yapılandırmasının yanında küresel sistemin işleyişi konusunda sunduğu çözüm önerileriyle sistem değiştirici küresel bir aktör olarak yoluna emin adımlarla devam etmektedir.
Türkiye, Akdeniz’de, Ortadoğu’da, Ege’de, Karadeniz’de, Balkanlar’da, Kafkaslar’da, Orta Asya’da, Afrika’da, Türk ve Müslüman nüfusun yoğun olduğu Batı coğrafyasında ve dünyanın diğer bölgelerinde gündeme gelen uluslararası krizlerin çözümü noktasında son derece başarılı ve takdir edilen küresel bir aktör ülke haline gelmiştir.
Türkiye, küresel bir aktör olarak geleneksel uluslararası düzen kavramının ötesine geçen diploması faaliyetleriyle mevcut küresel ve bölgesel zorluklar karşısında daha kapsayıcı, etkin, adil ve güvenli bir yaklaşım ortaya koymaktadır. Türkiye’nin ortaya koyduğu bu yaklaşım aslında Türk........
© Kıbrıs Gazetesi
