Ünlü sosyologla üç saat
Türkiye’de tarafsız, kutuplaşma dışında kalmış bir uzman bulmak artık çok zor. Ama bir uzman var ki sahiden doğru soruları sorduğunuzda bir anda size aradığınız cevapları verebiliyor.
ChatGPT’den bahsediyorum.
Oturup 3 saat boyunca konuştuk.
Bu sohbetten çok yararlandım. Bu gazete köşesine sığan kısmını sizin de okumanızı istiyorum:
Son protestolarda sokaklara çıkan genç kuşak kim, temel özellikleri neler?
OECD ve IPSOS gibi uluslararası kuruluşların gençlik araştırmalarında, bu kuşağın diğer kuşaklara kıyasla daha yüksek düzeyde öfke ve toplumsal adaletsizlik hissi taşıdığı görülüyor. Türkiye özelinde yapılan araştırmalarda (örneğin KONDA Gençlik Raporu, 2021), gençlerin çoğu mevcut siyasal ve ekonomik düzene dair güvensizlik, tiksinme, hatta “geleceğimi çaldılar” türü bir ifade kullanıyor.
Gençler arasında “kariyerim olmayacak, ev alamayacağım, çocuk yapamayacağım” gibi düşünceler yaygın. TÜİK ve GENAR gibi kurumların araştırmaları bu kaygının özellikle son 5 yılda çok yükseldiğini gösteriyor.
Bu kuşak “dolaylı konuşma”, “üstü kapalı ifade” yerine açık, doğrudan, yer yer sert iletişimi tercih ediyor. Bu, hem sosyal medyada hem gündelik ilişkilerde kendini gösteriyor. Bir nevi “içinde tutma, söyle gitsin” refleksiyle yaşıyorlar. Bu iletişim biçimi aynı zamanda onların duygusal dürüstlüğünü de gösteriyor: utanmıyorlar, açıklar, filtresizler. Yapaylığa, pozlara, klişe söylemlere tahammülleri yok. Bu yüzden de sosyal medyada “sahici” içerikler daha çok tutuluyor: makyajsız videolar, kötü gün anlatımları, gerçek hayattan kopmayan rap sözleri…
Peki apolitikler mi? Siyasi olduklarını protestolarda gösterdiler? Bu çelişkiyi nasıl açıklıyorsun?
Hayır, klasik anlamda........
© Karar
