Veri merkezleri, Türkiye için neden önemlidir?
Veri merkezlerinin küresel ölçekteki durumunu ve ülkeler arasında dağılımını gösteren bir araştırmaya* göre ve alttaki görselde yer aldığı üzere, 2024 yılı itibariyle dünyada toplam 11.800 “veri merkezi” var.
Bilindiği üzere, “veri merkezleri; büyük ölçekli bilgi işlem altyapılarını barındıran, dijital verilerin saklanması, işlenmesi ve yönetilmesi için güvenli ve sürekli çalışabilir sunucuların bulunduğu tesisler” olarak adlandırılıyor.
Dijital çağın ve bilgi teknolojilerinin hızla yaygınlaşmasıyla birlikte, veri merkezleri küresel teknoloji altyapısında stratejik bir önem ve değer kazanmış bulunuyor.
Yapay zeka, büyük veri analitiği, bulut bilişim ve Nesnelerin İnterneti (IoT) gibi teknolojilerin yaygınlaşması, veri merkezlerine olan ihtiyacı giderek arttırıyor. İnternet hizmetleri, finans sistemleri, e-ticaret platformları, devletlerin güvenlik altyapıları ve akıllı şehir uygulamaları, kesintisiz ve hızlı veri akışını gerektiriyor. Bu kritik önem, ülkeler arasında büyük bir “veri merkezi rekabetini” de beraberinde getiriyor.
Günümüzde büyük küresel siyasi ve ekonomik güçler, veri merkezlerini stratejik bir yatırım alanı olarak görüyor. Gelişmiş ülkeler, hem kendi iç pazarlarındaki dijital hizmetleri güçlendirmek hem de küresel veri trafiğinde merkez olmak için büyük yatırımlar yapıyor. ABD, Avrupa Birliği ülkeleri ve Çin, bu alanda başı çekerken, gelişmekte olan ülkeler de veri merkezi altyapılarını güçlendirme yarışına katılmış durumda…
ABD, 5.381 veri merkezi ile açık ara lider konumda. Bu sayı, küresel veri merkezlerinin neredeyse yarısını oluşturuyor ve ABD’nin teknoloji devleri için dünyada dijital bilgi ve veri saklamanın merkezi olduğunu gösteriyor.
Almanya’da (521), İngiltere’de (514), Çin’de 449, Kanada’da 336, Fransa’da (315), Avusturya’da 307, Hollanda’da 297, Rusya’da 251, Japonya’da 219 veri merkezi bulunuyor. Toplam sayının geri kalanı, daha düşük sayılarla tüm dünya ülkelerine dağılıyor.
Küresel ölçekte;
-Veri merkezleri yılda, 380 teravat-saat (TWh) elektrik tüketmektedir. (Dünya elektrik tüketiminin %2-3’ü)
-Toplam veri merkezi kapasitesi, kullanılan enerji gücü olarak 2025 yılı itibarıyla yaklaşık 59 bin MW’tır. Bu rakamın 2030’da 93 bin MW’a kadar çıkması bekleniyor.
-Veri merkezlerinin toplam kapladığı alan, 2 milyar m2 civarındadır.
-Küresel veri merkezi piyasası, yaklaşık 300 milyar$’lık pazar büyüklüğüne sahiptir. Bu rakamın 2030’da 536........
© Karar
