Dünya ülkelerinde ordunun konumu ve askerlik yeminleri nasıl?
Askerin, kılıcı, tüfeği, topu ve tankı var.
Kime veya hangi otoriteye bağlı olduğu; elindeki araçları hangi şartlarda, kime karşı, hangi süreç ve yöntemleri izleyerek kullanacağının bir sisteme ve kurala bağlanması, diğer meslek grupları için olması gerektiğinden çok daha önemlidir.
Görevini yerine getirdiği ülke, otoriter bir rejim veya askeri bir vesayet sistemi değilse, bu konularda atacağı küçük bir adım, takınacağı bir tavır veya söyleyeceği basit bir söz; ülkedeki siyasi dengeleri, demokratik düzenin işleyişini, toplumsal barış ve huzuru doğrudan etkiler.
Ordu, gücü kendinden menkul, sistem üzerinde vesayet sahibi, bir ideolojinin veya despotik bir rejimin bekçisi, “topluma hiza ve istikamet verme hakkını kendinde gören” hükümferma bir yapı mıdır; yoksa gücünü milletten alan, çoğulcu demokrasiye ve sivil iradeye bağlı, hukuk düzeni ve kurallar çerçevesinde hareket etmesi gereken bir hizmet kurumu mudur?
Bu sorunun cevabı, silahlı kuvvetlerin temel görev ve sorumluluklarını ortaya koyan ve bulundukları ülkenin siyasi rejimine ve devlet düzenine kurumsal ve ilkesel bağlılıklarının kapsamını ve sınırlarını çizen anayasalarda, teşkilat kanunlarında ve bu konudaki niyet ve kararlılıklarını beyan ettikleri askerlik yeminlerinde yer alır.
Türkiye’de yemin törenindeki disiplinsizliklerinden dolayı teğmenlerin ordudan ihraç edilmesi, bu konunun dünyanın diğer ülkelerinde nasıl düzenlendiği sorusunu gündeme getirdi.
Ordunun devlet düzeni içindeki yerini, siyasi yapı ile ilişkilerini ve bunun yemin metinlerine yansımasını; “özgürlükçü demokratik ülkeler” ve “otoriter despotik ülkeler” olmak üzer iki temel kategoride veriyoruz:
ÖZGÜRLÜKÇÜ DEMOKRATİK ÜLKELER:
ABD, İngiltere, Almanya, Fransa ve Diğer Ülkelerde Ordunun Konumu:
-Ordu, bütünüyle sivil otoriteye tabidir.
-Görevi dış tehditlere karşı ülkeyi savunmak ve uluslararası barış misyonlarına katılmaktır.
-Rejimi korumak amacıyla iç siyasetin işleyişine müdahale etme yetkisi yoktur ve bu yasalarla engellenmiştir.
-Olağanüstü durumlar dışında iç güvenlik, polisin ve jandarmanın görev alanındadır.
ABD’de, anayasa ve “Posse Comitatus”yasası (1878), ordunun iç güvenlik ve iç siyaset alanına müdahale etmesini yasaklar. Ordu sadece eyaletler arasında isyan çıkması halinde veya federal güvenlik ve asayiş sorunlarında başkanın talebiyle duruma müdahale edebilir.
Askerlik Yeminleri:
-ABD
“Ben, ABD Anayasasını tüm düşmanlara, dış ve iç tehditlere karşı koruyup........
© Karar
