Evrensel hukuk
MHP Genel Başkan Yardımcısı Av. Feti Yıldız’ın hukuk üstünlüğünü savunan, özellikle de "hukuk evrenseldir" vurgusu yapan açıklamalarını büyük bir memnuniyetle okudum. Anayasa Mahkemesi’nin kapatılmasını istemiş bir partide, Feti Yıldız’ın bu tavrı elbette daha bir dikkat çekici ve daha bir takdire layıktır.
Yıldız, hükümlü ve tutukluların hayati tehlike halinde tıbbi raporla tahliye edilebileceği konusunda bir açıklama yaptı:
"Her insan doğuştan gelen yaşama hakkına sahiptir. İnsan hakları içinde değer sırası bakımından ilk sırada yer alan yaşama hakkı diğer tüm hakların varlık sebebidir. Devlet bu hakka saygı göstermekle yükümlü, etkin olarak korumakla görevlidir…"
‘Tabii hukuk’ felsefesini özümsemiş bir kalemin yazabileceği ifadelerdir bunlar.
Gazeteciler sordu: Öcalan ve FETÖ için de geçerli mi?
Yıldız’ın cevabı:
"Evet, geçerli. Hukuk evrenseldir, adalet herkes için eşit uygulanmalıdır!"
Bütün mesele bu. Bunu içimize sindirdiğimizde hukukun üstünlüğünü anlamış olacağız.
Yıldız’ın "evrensel hukuk" vurgusunda ilk akla gelen elbette Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’dir AİHS). Faşizmin iktidara gelebileceği ve yargı bağımsızığını ortadan kaldırabileceği tecrübesini korkunç acılarla yaşamış insanoğlu, temel hak ve hürriyetleri korumak üzere uluslarüstü AİHM’yi kurdu.
Mahkeme’nin görevi AİHS’yi uygulamaktır.
Sözleşme’yi Menderes hükümeti imzaladı. Özal hükümeti **"bireysel başvuru"**yu onayladı. Erdoğan hükümeti Sözleşme’nin milli kanunlardan üstün ve AİHM kararlarının bağlayıcı olduğunu 2004’te........
© Karar
