"Hanginiz daha güzel iş yapacak diye"
Başlıktaki ifade Mülk suresi 2. ayetin mealinde geçer. Mülk suresi hemen hemen her vesileyle sık okunan bir suredir aslında ama toplum olarak okuduğumuz surelerin mealini yani ayetlerin anlamlarını okuma alışkanlığımız pek olmadığı için bir yerde ayetin anlamına dair bir şey okuduğumuzda "A, bunu falanca ayetten biliyorum." diyemiyoruz kolayca. Eğer yeni nesil Kur'an mealine bizden daha fazla sahip çıkarsa belki ayetlerin anlamlarını hayatla buluşturmayı bizden daha iyi başarabilir. Peki bu ayet aklıma neden geldi?
Bir reels videosu izledim, çocuklarımızın neslinin çocukluğuyla bizim neslimizin çocukluğunu oldukça esprili bir şekilde karşılaştırıyordu. Çocuklarımızın her isteğinin karşılandığı, bizim neslimizin ise temel ihtiyaçları bile karşılanmadan büyüdüğüne dair bir çatışma üzerine kurulmuştu video. Videoya yapılan yorumlarda çocukluk travmaları(!) vardı. Tabi ekranda kaydırılıp geçilecek tüketmelik bir esprinin altına ben de akademik psikolojik bilgiler paylaşılmasını beklemiyorum ama dikkatimi çekti işte.
Dikkatimi çeken şey aslında bir zihniyet. Bu zihniyet son zamanlarda toplumda kendine iyice yer bulmaya başladı. Adını koymayı denesem "sorumluluk almak istemiyorum" zihniyeti koyardım herhalde çünkü iyi ifade ediyor o zihniyete sahip kişileri.
Bu kişiler her olayda, her durumda bir travma buluyor ve o travmaya sıkı sıkıya sarılıyorlar. Toplumda çok sık karşılaşıyoruz böyleleriyle. Ben de onları ancak toplumda gördüğüm halleri üzerinden yorumlayabiliyorum, gerçek psikolojilerini psikologlar bilir tabiki. Mesela böyle bir genç sınavdaki başarısızlığını hemen soruların çok zor olmasına bağlayıveriyor, zaten öğretmenleri de iyi değil, okulda doğru düzgün ders de işlenmiyor. Bu arada aynı koşullarda okudukları komşularının aynı sınıftaki........
© Karar
