Trump’ın çılgın ve aptal planı: Gümrük vergisini kim öder?
Cumhuriyet Halk Partisi’nin gereksiz bir boykot kampanyası var, burada boykot edilen markalardan biri de NTV televizyonunun sahibi Doğuş Grubu’nun Türkiye dağıtıcısı olduğu Volkswagen markası.
CHP bu markaya boykot uyguluyor ama aslında bu markaya uzun yıllardır boykot uygulayan, hayatı zehir eden bir başka kurumumuz var: Devletimizin kendisi.
Geçen yıl ülkemizde 100 bine yakın Volkswagen markalı araç satıldı. Türkiye’nin uyguladığı yüksek vergiler olmasaydı bu sayı rahatça 300 binin üzerinde olabilirdi. Bu markanın bazı modellerine uygulanan vergi yüzde 300’ü buluyor.
Tabii sadece o marka değil, bütün otomobillere Türkiye olağanüstü, hatta mantık dışı denebilecek vergiler uyguluyor.
Peki neden? Basit bir nedeni var: İthalatın önüne geçebilmek, yerli sanayiyi teşvik etmek ve belki de bu yabancı markaları Türkiye’de fabrika kurmaya teşvik etmek için.
Peki bu amaçları gerçekleştirebiliyor mu? Hayır.
Türkiye, 100 yıllık modern tarihinin yarıdan fazlasını yüksek gümrük duvarlarının gerisinde geçirmiş bir ülke. Otomobil örneğini verdim, bu duvarlar kimi endüstriler için hala bir hayli yüksek.
Zamanında bu yüksek gümrük duvarlarını inşa edenler, içeride bu duvarların gerisinde bir sanayi yeşermesini ümit ediyordu. O ümitlerin hiçbiri gerçekleşmedi. Sanayi diye ortaya çıkan şey, neredeyse her biri kendi alanında tekel konumunda olan bir takım devlet şirketleriyle bir ölçüde tekstil endüstrisi oldu.
Ama ne zaman ki çaresizlikten bir paradigma değişikliğine gidildi, 24 Ocak 1980’de gümrük duvarları yavaşça indirilmeye başlandı; Türkiye’nin gerçek sanayileşmesi de öyle başladı.
Şimdi, Türkiye’nin bile 45 yıl önce terk ettiği yöntemi Amerika uyguluyor; Başkan Donald Trump ülkesinin etrafına bir hayli yüksek gümrük duvarları inşa etti.
Ümidi, bir zamanlar Türkiye’yi yönetenlerin ümidiyle aynı: Bu sayede Amerika’da fabrikalar kurulacak, giderek azalan sanayi işçisi sayısı yeniden yükselecek, bir zamanlar Amerikan orta sınıfı olan bu işçiler kaybettikleri eski refahlarını yeniden yakalayacaklar.
Gerçekleşir mi? Biz Türkiye’den biliyoruz: Hayır.
Dünyada yüksek gümrük duvarıyla sanayileşmiş, sanayisi rekabetçi ürünler üretmiş bir ülke........
© Karar
