menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Yargıda yaman çelişki

144 27
23.02.2025

“AK”ın açılımı “Adalet” ve “Kalkınma” kelimelerinden oluşuyor. Oturmuş bir ekip, yeni bir siyaset için yola çıkarken partinin önceliğini “Adalet” ve “Kalkınma” diye belirlemiş.

“Adalete erişim” Türkiye’nin kadim sorunu. Hatta Osmanlının çözülüş döneminde layihalara giren ana başlıklar arasında. “Kadı ve rüşvet hikâyeleri” yargı sapmalarına ilişkin toplumdaki algıyı anlatır.

Lozan’da “Yargıdaki kapitülasyonların kaldırılması” tartışmalarında İtilaf Devletleri temsilcileri Türkiye’nin önüne “mahkemelerdeki rüşvet vs. iddiaları”nı getirmişlerdir.

Cumhuriyet’in ilk yıllarından itibaren de dönem dönem ülkemizde yargının siyasi amaçlı kullanımına tanık olunmuştur.

Ak Parti kadroları da, içinden geldikleri siyaset yürüyüşünde “Adalet sapmaları”nın mağdurları arasındadır. Onun için “Adalet öncelikli bir misyon” ile yola çıkmaları son derece tabiidir.

İlk seneler önlerinde AB kriterlerini bulmuşlar, onları, “iç meşruiyet sorunu”nu aşmakta etkin biçimde değerlendirmişler, dolayısıyla “Adalet duyarlılığı”nı devam ettirmek ayrıca kendilerini savunmak için de elverişli olmuştur.

23 yıllık sürede 4 defa “Yargı Reformu Stratejisi” oluşturulmuştur. İlki 2009’da, sonrakiler 5 yıllık arayla 2014, 2019 ve sonuncusu 23 Ocak 2025’te, yani sadece bir ay önce gerçekleşmiştir.

Bütün Yargı Reformu Stratejileri Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın katıldığı ve konuştuğu programlarda kamuoyuna sunulmuş, yani bir bakıma Erdoğan’ın desteğini almıştır.

Peki sonuncusu bir ay önce sunulan ve her birinde Yargının bağımsızlık ve tarafsızlığının altı çizilen reform........

© Karar