İNSAN VE GAYE
Hoşca bak zâtına kim zübde-i âlemsin sen
Merdüm-i dîde-i ekvân olan âdemsin sen
Mükemmel bir varlık olan insan , Şeyh Gâlib"in dizelerinde ifade ettiği gibi, kâinattan süzülmüş bir özdür.
“Kendine olumlu bir gözle bak (kıymetini idrak et); zira sen âlemin özüsün; bu kâinatın göz bebeği olan insansın sen!”
Bedeniyle, ruhuyla, maddî ve mânevî çehresiyle insan, ilâhî sanatın benzersiz ve mükemmel oluşunu gösteren en büyük kanıttır. Tamamen ilâhî iradenin bir tecellisi olarak vücuda gelen insan, görünümüyle, yapısıyla bir mucizedir.“Biz insanı en güzel bir biçimde yarattık.”(Tin,4)
insan, Allah katında diğer canlılar arasında müstesna bir yere sahiptir. Düşünme, akletme, muhakeme etme yeteneğiyle de bazı meleklerden de üstün olan bir varlıktır. Bu durum Kur"an"da, “Allah Âdem"e tüm isimleri öğretti.” ifadesiyle dile getirilmiştir. Rabbimiz meleklerine, “Ben yeryüzünde bir halife (mülkiyetimi emanet edeceğim bir vâris) yaratacağım.” dediği zaman melekler, “Biz Seni takdis etmekte ve övgüyle yüceltmekte iken yeryüzünü yozlaştıracak bir varlık mı yaratacaksın?” (Bakara,30) itirazıyla bu ilâhî iradeye karşılık verince Yüce Allah, Âdem"e, kendisine öğrettiği eşyanın ismini, bilgisini, niteliklerini meleklere bildirmesini söylemiştir.
“İnsanlar madenlerdir.” Hz. Muhammed (sav)in insanın karakter yapısının, mizacının ve ahlâkî eğilimlerinin farklılıklarına dikkat çekerek, insan farklı mizaçların timsali bir varlıktır. Böyle harukulade bir varlık amaçsız yaratıldığını düşünebilir miyiz.
Kainatta yerde ve gökte bildiğimiz bilmediğimiz alemlerde hiçbir varlık amaçsız yaratılmamıştır.........
© Karadeniz'de sonnokta
