“Gazetecilere karşı uygulanmayacak” denen Sansür Yasası’nın bilançosu: 2 yılda 65 haberci yargılandı, 13’ü gözaltına alındı
İktidarın “dezenformasyonla mücadele” gerekçesiyle hazırladığı ve basın meslek örgütlerinin tepkisine rağmen meclisten geçirdiği ‘Sansür Yasası’nda 2 yılın bilançosu belli oldu. Hükûmetin, gazetecilere karşı silah olarak kullanılmayacağını iddia ettiği bu yasa ile, “halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma” suçlamasından 65 haberci yargılandı, 13’ü gözaltına alındı, 4.590 soruşturma açıldı.
Medya ve Hukuk Çalışmaları Derneği (MLSA) Eş Direktörü Barış Altıntaş’a göre bu yasayı mercek altına alan son MLSA raporundaki veriler, yasanın “basını susturduğunu” açıkça ortaya koyuyor. Altıntaş, TGS Akademi’deki panelde, “En fazla davanın deprem ve yolsuzluk haberlerine açılması, yasanın ifade özgürlüğünü açıkça hedef aldığına dair başka bir kanıt” ifadesini kullandı.
“Basın Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi” 2022 ekiminde yasalaşmıştı. Türk Ceza Kanunu’na (TCK) “halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma” suçunu ekleyen yasa, bu suç için bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası verilmesini öngörüyor.
Hükûmet temsilcileri, basın meslek örgütlerinin tepkisine rağmen yasalaştırılan teklifi savunurken, “‘Dezenformasyon Yasası’nın bir uyarı niteliğinde olduğunu, tutuklamaların bu kapsamda uygulanamayacağını, ifade özgürlüğüne zarar vermeyeceğini, tam tersine faydalı olacağını, yanlış bilgiyi ortadan kaldıracağını” iddia etmişti.
“Sansür Yasasının Gölgesinde İfade Özgürlüğü” başlıklı MLSA raporu ise ilk iki yıldaki uygulamanın bu sözlerle çeliştiğini ortaya koyuyor. İstanbul’daki Türkiye Gazeteciler Sendikası Basın Akademisi’nde (TGS Akademi) 28 Şubat’ta düzenlenen panelle kamuoyuna duyurulan raporda yer alan verilere göre binlerce kişi ve onlarca gazeteci bu yeni suçtan yargılandı.
Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Adalet Komisyonu tutanaklarında yer alan verilere göre, yasanın ilk 2 yılında “halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma” suçlamasıyla 4.590 kişi hakkında soruşturma açıldı.
Toplamda 24 gazeteci-yazar, akademisyen, çevreci ve içerik üreticisinin gözaltına alındığını belirten raporda; 13 kişiye “ev hapsi, karakola imza verme, yurtdışı yasağı” gibi adlî kontrol tedbirlerinin uygulandığı kaydedildi.
Raporda, “halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma” suçu işledikleri gerekçesiyle 67 gazeteci ve yazar, 25 hak savunucusu, avukat, aktivist, siyasî parti yöneticisi, doktor ve akademisyen ile 8 YouTuber ve içerik yöneticisine en az 93 soruşturma açıldığı, 41 kişinin 31 davada yargılandığı vurgulandı.
Banu Tuna: “Bütün bunlar sivil toplumu ve basını susturmak için yapılıyor”
Türkiye Gazeteciler Sendikası Genel Sekreteri Banu Tuna, konuşmasına, TBMM Dijital Mecralar Komisyonu Başkanı Hüseyin Yayman’ın Ekim 2022’de sarf ettiği sözleri hatırlatarak başladı.
Adalet ve Kalkınma Partisi Hatay Milletvekili Yayman, düzenlediği basın toplantısında, “Asla bir yasaklama veya sansür yasası getirmiyoruz.........
© Journo
