menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Haberlerin sadece %8’inde LGBT temsilcilerinin görüşleri var

7 0
16.04.2025

RTÜK 2025’i “LGBT ile mücadele yılı” ilan etti, ABD’de başkan seçilen Donald Trump trans bireyleri hedef alan politikaları yürürlüğe koydu, Avrupa Birliği’nde de bu yıl ayrımcı yasaklar devreye girdi.

Peki, bu politikalardan doğrudan etkilenen LGBTİ topluluğunun temsilcilerine haberlerde ne kadar söz hakkı veriliyor? Türkiye’de LGBTİ konulu 102 haberin sadece 8’inde bu topluluğun temsilcilerinin görüşleri yer aldı.

LGBT” anahtar kelimesiyle geçen ay Google’da arama yaptığımda en üst sıralarda çıkan 102 adet haber, Türkçe yayın yapan toplam 57 medya kuruluşunun web sitesinde yer aldı. Arama motorları genelde güncel içerikleri öne çıkardığından, bu haberlerin çoğu son birkaç ay içinde yayımlanmıştı.

Haberlerden sadece 8’inde LGBTİ topluluğuna söz hakkı verildi. Bu 8 haberi yayımlayan 6 yayıncı ise şöyle: Bianet, Agos, T24, DW, Emek ve Gül. İlk 3 medya kuruluşu, doğrudan LGBTİ derneklerinin açıklamalarını haberleştirdi.

Bianet ayrıca Türkiye’deki durumu hukukçuların görüşleriyle zenginleştiren, bir yandan farklı ülkelerdeki LGBTİ konulu gelişmelere yer veren içeriklerinde bu topluluğun temsilcilerinden de alıntılar yaptı.

Bağımsız medya bağlamı sunuyor, eleştirelliği kaybetmiyor

LGBTİ temsilcilerinden doğrudan alıntılar yapılmasa bile, bağımsız medyanın haberlerinin neredeyse tamamı, hak ihlallerine yol açabilecek gelişmeler gazeteciliğin gerektirdiği bağlama oturtularak, eleştirel bir bakış açısıyla aktarıldı. Örneğin Gazete Duvar ve Evrensel gibi gazetelerde, Radyo ve Televizyon Üst Kurulu’nun (RTÜK) geçen ayki adımı haberleştirilirken bunun bir “homofobik işbirliği” olduğu vurgulandı.

Ancak LGBTİ temsilcilerinin görüşlerine yer verilmeyen haberlerin büyük bölümü, iktidarın denetimindeki medya tarafından, Türkiye’deki veya dünyadaki gelişmeleri, gazeteciliğin gerektirdiği bağlamdan, görüş çeşitliliğinden ve eleştirel bakış açısından mahrum bir şekilde aktardı. Mesela Milliyet’in 3 Mart tarihli “10. Yargı Paketi’nde ‘LGBT’ hazırlığı” başlıklı içeriği, tek taraflı ve bağlamdan kopuk bu tür haberlere örnek........

© Journo