menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Sükût-u Lisan Selamet-i İnsan

16 0
12.02.2025

İNSANA beyan özelliği verilmiş. Diğer varlıklardan bizi ayrıştıran en mühim özelliklerimizden birisi konuşabilmemiz, anlamlı cümleler kurabilmemizdir.

Meramımızı doğru ifade edebilme, duygularımızı ve düşüncelerimizi muhatabımıza anlaşılır şekilde sunabilme asla vazgeçemeyeceğimiz bir yetenektir.

Nebi’ler tebliğlerini lisan ile yapar hâl ile gösterirler. Muhataplarının akıl ve kalplerine vahiyle seslenirler. Yüce kitabımızın kendisini “Beyyine” sağlam bilgi, anlaşılır beyan olduğunu da düşündüğümüzde mesele daha net olarak anlaşılır.

Dolayısıyla insana beyanın öğretilmesi meselesi üzerinde düşünmeliyiz.

KONUŞMANIN her türü beyan sıfatını taşır mı? Hayır.

Beyan yalandan, yanlıştan, katışık olmaktan azade sarih olmalıdır. Anlaşılır doğrulardır. Kesin bilgi demektir ve kanıta dayanır. Aklın güzelliğini kalbin nahifliğini barındırır.

Bizler Rabbimizin lütfettiği bu yetiyi ne yazık ki genellikle yanlış yönde kullanırız. Yanlışı ve yalanı lisan ile söyleriz. Doğru olmayan şahitlikleri yine dilimizle ifade ederiz. Savunma ve saldırılarımızda da yine lisanın imkanlarını kullanarak cerbezeye yelteniriz. Doğruların üstüne yanlışın çulunu dil ile örteriz. Kendimizi haklı, muhatabı haksız çıkarmak için kelime oyunlarına kalkışırız.

Bunun altında çoğu defa yanlış anlama yattığı gibi kimi zamanda nefsin üflemeleriyle etkisi altına girdiğimiz kötücül duyguların dışa vurumu ile gerçekleşir.

KONUŞMA beslenme kaynaklarını açığa çıkarır. Kişinin seciyesidir. Karakter ve kişiliğinin göstergesidir. İlmin........

© İstiklal