menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Türkiye De Derin Devlet Mi Var? Derin Millet Mi Var?

14 1
27.03.2025

Derin Millet ya da Derin Devlet bağlamında burada yazacaklarım bendeniz bir Gariban Şair Yazarın toplumsal gözlemi ve bir Devlet Memurunun bürokratik müşahedesinden oluşmaktadır.

Bu yazıda kendi adıma yazıyor ve konuşuyorum.Türkiye’de Derin devlet var mı? Önce bunu bir tahlil edelim. Derin Devlet nedir? Tabi ondan başlamak gerekir. Bir tanımlamadan başlamak gerekir.

Bundan birkaç hafta önce yazmış olduğum bir yazıda, “Encümen-i Daniş'ten Ak Sakallılar’a Derin Devlet”, “Derin Devlet var mıdır, yok mudur, yoksa yalnızca bir vehim midir” diye sormuştum.

Osmanlı’da Encümen-i Daniş, Saray içindeki Enderun, tamamıyla bir derin devlet yapılanması idi. Cumhuriyet döneminde, ne Encümen-i Daniş, ne de Enderun kaldı. Peki, Cumhuriyet Döneminin varsa “Derin Devleti” nasıl ve kimlerden oluşur? Baştan şunu söyleyeyim. Kendisini “Derin Devlet” diye lanse eden ya da halkın bir kısmı tarafından öyle sanılan, mafya kılıklı, çapulcu tıynetli bazı kişiler, asla Derin devlet değildir. Onlar mafya ve çapulcudur. Mafya ve çapulcu aynıdır. Devlet yetkililerinin çekinerek üzerine gitmediği oluşumlar “mafya” sanılır. Devlet yetkilileri üzenlerine giderse “çapulcu” oldukları anlaşılır.

Bunu burada hassaten belirtelim. Osmanlı’dan günümüze geldiğimizde, Ülkemizde, “Aksakallılar” diye bir oluşum zaman zaman gündeme gelir. Bu oluşum elbette bir resmi teşekkül olmadığı için yeri, mekanı ve üyeleri açık ve belli değildir. Şimdi burada şu soru mühimdir ve akla gelmektedir. Resmi olmasa da “Aksakallılar” diye bir oluşum ya da yapılanma var mıdır? Bilmiyorum. Derin Devlet yapılanması diye, Osmanlı’daki gibi bir resmi yapılanmanın Cumhuriyet Döneminde resmi bir kurum ya da kuruluş olarak mevcut olmadığını düşünüyorum. Gayri resmi yapılanmalar varsa da bilmiyorum. Böyle bir yapılanma varsa, adına “Aksakallılar” da denmeyebilir. İsmi başka da olabilir.

Ancak, Devlet yetkililerini dışarıdan etkileme kabiliyet ve gücünde olan, bazı kişiler ya da bazı oluşumlar olabilir. Buna göre, Derin Devlet denilebilecek oluşum esasında şudur: Eski yüksek rütbeli subaylardan ya da Devletimizin bürokrasisinin en tepelerinden emekli olanlardan (Vali, Müsteşar gibi yüksek makamlı görevlerden emekli........

© İstiklal