Encümen-İ Daniş'ten Ak Sakallılar’a Derin Devlet
Derin Devlet, İngilizcesi “Deep State.” Ancak “Deep State” denildiğinde bir İngiliz'in ya da ABD'linin zihninde bizdeki gibi “Devletleri yönlendiren perde arkasındaki gizli güçler ya da etkili çevreler mi anlaşılır?” Bilmiyorum. Çünkü bazı kavram ve deyimler kelime kelime bir yabancı dile çevrildiğinde saçma (absürt) manalar ortaya çıkıyor. “Karnı yarık”, “imam bayıldı” birer yemek ismidir. Bunları olduğu gibi İngilizceye çevirirseniz, İngilizler bunu bir yemek gibi algılamaz başka türlü anlar. Birinin “karnı yarılmış” diye anlar. “İmam bayıldı” diye düşünür. Bundan dolayı “Deep State”, İngilizler bakımından anlamsız olabilir. Ancak bizim açımızdan “Derin Devlet” bir anlam teşkil eder.
Derin Devlet, anlamlıdır, tartışılır ve üzerine kitaplar yazılır da, esasında,
“var mı, yok mu? Sadece bir vehim mi?” Varsa kim bu Derin Devlet denilen kişiler? Yoksa, niye var sanılıyor o kişiler? Bunlar da önemli sorulardır.
Dün yani 1 Mart 2025, Mübarek Ramazan Ayının ilk gününde, Ankara’da kurulu bulunan Server Vakfı’nda Prof. Dr. Mete Gündoğan'ın sunduğu bir konferansta “Derin Devlet” konusunu dinledik. Prof. Dr. Mete Gündoğan, kendisi eski Başbakanlarımızdan Prof. Dr. Necmeddin Erbakan Hocamızın danışmanlığını yapmış bir kişidir. Meslek olarak Mühendis kökenli olsa da daha çok ekonomi, maliye, siyaset ve para konularıyla ilgilenmiştir. Zaten yayınlanmış kitapları da daha çok bu konular üzerinedir. Ben Mete Gündoğan Hocamızın eskiden Refah Partisi zamanında Milletvekili seçildiğini sanıyordum. Google araştırmasında böyle bir bilgiye rastlayamadım.
MGV Publications adlı internet sitesinde Mete Hocamız hakkında şu bilgiler mevcuttur: “Prof. Dr. Mete Gündoğan, 1963 Dursunbey, Balıkesir doğumludur. İlköğretim ve lise eğitimini Ayvalık ilçesinde tamamlamış ardından Dokuz Eylül Üniversitesinde Lisans çalışmasını bitirerek Orta Doğu Teknik Üniversitesinde Yüksek Lisans çalışmalarına başlamıştır. Tez aşamasında British Council'den burs kazanarak İngiltere'ye gitmiş ve Cranfield Teknoloji Enstitüsünde Üretim Sistemleri Mühendisliği alanında Yüksek Lisans çalışmasını 1995 yılında tamamlamıştır.
Herne kadar o internet sitesinde yazmasa Prof. Dr. Mete Gündoğan halen Yıldırım Beyazıt Üniversitesinde öğretim üyesidir. Evet, bu bilgilerden sonra, Prof. Dr. Mete Gündoğan Hocamızın yazdığı ve benim 1 günde okuduğum Derin Devlet isimli kitabından edindiğim bilgiler ışığında Derin Devlet hakkında bir kaç kelam eylemek istiyorum.
Encümen-i........
© İstiklal
