Devlet ve toplum üzerine görüşlerim
Bu yazıda 10 başlık altında Devlet ve toplum bağlamındaki görüşlerimi okuyacaksınız. Bir nevi Devlet ve Millet bağlamındaki görüşlerim de diyebilirsiniz.
İşte Devlet , Millet ve toplum bağlamındaki görüşlerim:
1-İnsanlar da iki ayakları üzerinde durur, Devlet de. Toplumlar da iki ayakları üzerinde durur, Devlet de. Her ikisi de iç ve dış dengeleri dikkate alarak hayatlarını sürdürürler. İç denge (aile), dış denge (iş hayatı) yerinde olmayan insan mutsuz olur. İç denge (halk) ile dış denge (diğer ülkeler) ile irtibatı sağlam olmayan Devletler huzur sağlayamaz. İç ve dış dengesini sağlamlaştıran toplumlar gelişmiş ve müreffeh toplumlardır.
2- İnsan vücudu da üç kısımdır, toplum da. İnsan vücudu da üç kısımdır, Devlet de. Baş, gövde ve ayaklar. Bilge, alim, yönetici kişiler başta, asker, koruyucu ve bekçi durumunda olanlar gövdede, sanayici, esnaf, çiftçi, işçi ve üretken kesimler tabanda birbirlerine rakip değil destek olmalıdırlar. Vücudun bütün organları rekabet değil destek anlayışı ile çalışırlar. Toplumların da aynı şekilde çalışma göstermeleri gerekir. Devletlerin de aynı mantıkla çalışması ve tüm kurum ve kuruluşların birbirlerine destek olması gerekir.
3- İnsanın kalbi merhametin odağı ve merkezidir. Toplumlarda da aileler merhametin merkezi ve odağıdır. İnsanın kalbi durursa vücut ölür. Toplumlarda da aile kurumu çökerse, toplum ölür. Toplum ölürse, Devlet de ayakta kalamaz. Çünkü Devleti toplum oluşturur.
4- İnsan vücudunda da devamlı surette dizginlenmesi gereken heva, nefis kısmı vardır, toplumlarda da devamlı surette dizginlenmesi gereken tabakalar, nefsani davranan, hevasına uyan kesimler (hırsızlar, arsızlar) vardır. Vücuttaki ve toplumdaki nefsanilere asla ve asla fırsat verilmemeli ve göz açtırılmamalıdır. Devlette de arsızlık ve yolsuzluk yapanlar varsa, onlara da göz açtırılmamalıdır.
5- İnsanın da iki eli vardır. Devletlerin de iki eli vardır. Şefkat eli diyebileceğimiz sağ el, gerektiğinde kullanılması gereken şiddet eli diyebileceğimiz sol el. Herkese layıkıyla bu iki el kullanılmalıdır. Merhamet hakedene merhamet eli, hiç istenmese de gerektiğinde kullanılacak şiddet........© İstiklal
