menu_open
Columnists Actual . Favourites . Archive
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Rahatımızı Kaçıran Adam / Hocamız Sadettin Ökten

16 0
12.04.2024

Kaknüs Yayınları’ndan “Rahatımızı Kaçıran Adam/ Hocamız Sadettin Ökten” İlk basım yılı 2022. Ve editörleri: Aynur Atmaca Can, Hasan Taşçı ve Ali Cançelik. Takdim ve Giriş yazılarının ardından Söz Bahçesi, Yazı Bahçesi ve Gönül Bahçesi başlıklarıyla üç bölümden oluşuyor.

“Akl-ı selim, kalb-i selim ve zevk-i selim sahibi bir münevver olarak tanımlamak mümkündür” diyor Takdim yazısında Mahmut Özer, Prof. Dr. Sadettin Ökten için.

Kâinata hikmet nazarıyla bakmayı öğreten bir adam geliyor, aşk diyor, estetik diyor. Pırlanta gibi çok veçheli bir insan, sempozyumlar ile kitaplarla vb. anlatılamayacak bir insan için editörler “Bir gün bir adam karşımıza çıkıp gözümüze baktı, yüzümüze tebessüm etti ve rahatımızı kaçırdı.” diyor. Makam, para ve konfora talip olmadıklarını, yazdıklarının tozlu raflarda ömür tüketmesini göze aldıklarını, ilme susuzluklarını anlatıyorlar heyecanla hocalarına. Biliyorum, diyor Sadettin Ökten Hocamız. “Çünkü öyle olsaydı hiç karşılaşamazdık.” Kalbin kalbi bulması hadisesi. Aradığımızı buluyoruz.

Neden Rahatımızı Kaçıran Adam sorusunu soranlar çok olmuş. Hasan Taşçı anlatıyor sunumunda ve Melih Cevdet Anday’ın Rahatı Kaçan Ağaç şiirini paylaşıyor.

Rahatı Kaçan Ağaç

Tanıdığım bir ağaç var

Etik bağlarına yakın

Saadetin adını bile duymamış

Tanrının işine bakın

Geceyi gündüzü biliyor

Dört mevsimi, rüzgârı, karı

Ay ışığına bayılıyor

Ama kötülemiyor karanlığı.

Ona bir kitap vereceğim

Rahatını kaçırmak için

Bir öğrenegörsün aşkı

Ağacı o vakit seyredin.

“Bize bir şeyler söyledi, sözü emanet etti, hepimizin rahatını kaçırdı. O gün bugündür, o eski biz değiliz” İki günümüz birbirine denk olmasın değil mi? Müslüman iyiliği ile yaşayıp ölmek duasındayız madem. Rahatımız kaçsın. Rahatımızı Kaçıran Adam’lar eksik olmasın başımızdan.

1 Eylül 1942 İstanbul doğumlu Prof. Dr. Sadettin Ökten. Babası İmam Hatip Okulları’nın kurucusu Mahmut Celalettin Ökten. Dr. Ayşe Hümeyra Ökten’in kardeşidir. Vefa Lisesi’nden mezun. 1964’te İstanbul Teknik Üniversitesi İnşaat Fakültesi’nden Yüksek İnşaat Mühendisi olarak mezun olur. 1969’da Meriç Hanım ile evlenmiştir ve dört çocuğu vardır. 1971/73 yıllarında ABD’de misafir doktora öğrencisi olarak bulunmuştur. 1977’de doktora unvanı alır.1979/80 akademik yılında Belçika’da bilimsel araştırmalar yapar. 1982’de doçent olur. 1985’te Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’ne geçer, 1989’da profesörlüğe yükselir.

Batı’yı ve Doğu’yu çok iyi bilen Hocamız, meselelere çözüm yolları arar, bulur. Batı’ya karşı kompleksli değildir. Merhum babaları Celalettin Ökten Hocamızı anlatıyor gibiyim, minnetle anarak. Şehir ve medeniyet, İslam medeniyeti alanındaki konuşmaları ve çalışmaları ile tanınmıştır Prof. Dr. Sadettin Ökten. Hocamıza göre “Osmanlı kendi hayat tarzını musiki ve şiir ile ifade ediyor.” Kendi muhterem pederi Celal Hoca için tam bir Osmanlı münevveri idi diyordu Hocamız. Hafızasında o kadar ayet meali, hadis, menkıbe, ilimle beraber şiirler, beyitler var Celal Hoca’nın ve musiki ile hemhal. Aynı zamanda aceleciliğini de görmediğiniz insanlar. Sükunet… İtminan… Ruh-ı Mekan… Kültür mühendisi… Deniz, tekne ve sandal… Hayret… Sohbet… Mutedil… Mutmain… Tevazu… İlim… İrfan… Hikmet… Hezarfen… Böyle başlıklar halinde notlar almıştım kitabı okurken. Bu başlıkları zihnim ve kalbim dolduruyor, hissediyorum da kelimelerim dolduramaz, biliyorum.

Kudemadan dinlemiştir Hocamız “Medeniyet bir bilgi işi değil, bir gönül işidir” “Medeniyet Allah ile dost olmaktır.”........

© İnsaniyet


Get it on Google Play