menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

El-Memleketü’l-Mağribiyye – Fas Marakeş – Kızıl Şehir

7 0
yesterday

“Evvelâ bismillah ile o Hâlık-ı Kevneyn hazretine sonsuz şükür ve sayısız övgü layıktır, ihsanı ve minnetsiz sofrası ay ve yıl, sabah ve akşam, zengin ve fakir, yaşlı ve genç herkese nimeti boldur.”

Evliya ÇELEBİ

Seyyahların piri Evliya Çelebi; “seyahat günlerimizde bu yeryüzünde nice nice bin garip mekânlar ve dünya eserlerinden nice kez acayip hadiseyi görüp unutmak gailesinden oluşan insan olmamız hasebiyle hatırdan uzak ve belki meşhur şeylerin isimleri unutulup üstü örtülmeye, diye yazıp zapt ettim…” der. Dünya gözüyle Rahman’ın toprağın üstünde yarattığı yerleri gezip görmek, nice hikmetler ve ibretler çıkarmak ne güzeldir. Kadim dostum Ali Gül ile tahayyül ettiğimiz bir seyahat rotasına bismillah dedik. Gördük, müstefit olduk ne de güzel yorulduk lakin heybemizde kalanları kendimize saklamadan sizlerle paylaşmak istedim.

Fas, Kuzey Afrika’nın incisi; Afrika’nın birçok bölgesindeki zor şartlar, yokluk ve makûs talihi burada göremezsiniz. Müreffeh, turistik şehirleri çok fazla. Afrika’da yer alsa da Afrikalı yok denecek kadar az, nüfusunun çoğunu Araplar ve Berberiler oluşturuyor.

Marakeş – Kızıl Şehir

Marakeş, Fas’ın müstahkem, kadim ve zengin kültürü, tarihi ile en önemli şehirlerinden biridir. Şehri çevreleyen kırmızı renkte surları, kıpkırmızı kumtaşından inşa edilen binaları, akşam güneşinin şehrin üstünde batarken ortaya çıkardığı kızıllık sebebiyle “Kızıl Şehir” olarak da bilinir. Endülüs’ü görmek niyetiyle bir seyahat planı yapmıştık sonra bu fırsattan istifade, neden Fas’ı da görmeyelim dedik ve 17 Nisan’da İstanbul’dan Rabat’a uygun fiyatlı bir bilet bulup bismillah diyerek çıktık yola.

Fas, Kuzeyde Akdeniz’e; Batıda ise Atlas Okyanusu’na komşu bir ülke. Planımız ilk rotamız olan Rabat’ta beklemeden Marakeş’e geçmekti. Fakat yerdeki hesap havada tutmadı. Uçak, bir hasta sebebiyle acilen Barcelona’ya inince günler öncesinden aldığımız bilet ziyan oldu ve Marakeş trenini kaçırdık. İki kattan fazla ödeyerek tekrar Marakeş’e doğru yola çıktık. Küresel bir uygulamadan Marakeş merkezinden uygun bir oda kiralamıştık, meydanın yanındaki sokakların hepsi dolambaç gibi girişi var çıkışı yok birçok yerde telefondaki konumda doğru yer göstermiyor.

Geleneksel yöntemle sora sora konaklayacağımız yere ulaştık. Sırt çantamızı bırakarak Marakeş’in dünyaca ünlü Cami’ül Fena Meydanı’na ulaştık. Gerçekten fena bir meydan, tam bir keşmekeş. Bu meydanda yok yok… Aklınıza ne gelirse var. Yılan oynatanlardan tutun da büyücülük yapanlara, hokkabazlardan, maymunlara; türlü türlü meyve sularından, kına yakanlara ve daha niceleri. Turistlerin yoğun olarak ziyaret ettiği bir yer burası. Şehir tarihi sokakları ve rengârenk pazarları, Bahia Sarayı, Ali Bin Yusuf Medresesi, Kutubiyye Camii ve Majorelle Bahçesi ile ülkenin turizm ve cazibe merkezlerinden biri olmuş.

Meydanda bir satıcıya yönelir bir şey sorar veya telefonla görüntü alırsanız sizden bir şeyler koparmak........

© İnsaniyet