MİLLÎLİK SİYASETİN ÜSTÜNDE OLMALI
“Millet ne demek?” diye sorsak pek çok tanım yapılabilir. Mesela Türk Dil Kurumu’na göre: “Çoğunlukla aynı topraklar üzerinde yaşayan, aralarında dil, tarih, duygu, ülkü, gelenek ve görenek birliği olan insan topluluğu” demektir. Ya da Walker Connor, kelimenin Latince kökenli olduğunu, “doğmak” anlamına gelen “nasci” fiilinin geçmiş zamanından türediğini ve “soy ile ırkı” ifade ettiğini belirtir. Buna göre kelime ilk olarak İngilizceye girdiğinde “kan bağına sahip grup” anlamını taşımaktadır. Connor’a göre “kanınla düşün” mottosu da bu düşüncenin tezahürüdür.
Ancak aslına bakarsanız Aramiceden gelen bir sözcük olan “millet” kavramı “mila” kelimesinden türemekte ve “bir söz” anlamına gelmektedir. Kavramsal olarak ise Bernard Lewis’in ifadesiyle “bir kutsal kitabı kabul eden insan topluluğu”nu ifade eder. Bu inanma duygusu toplumu öyle büyük bir güçle bağlar ki millîlik her türlü siyasal yaklaşımdan üstün bir yere konumlanır.
Buna rağmen, günümüzde maalesef ne zaman “yerli, millî, gelenek, değerler, kültür, beraberlik, güçlü Türkiye” gibi kavramları kullansak siyaset yapmakla eleştirilir olduk. Oysa........
© İleri
