Demokrasi Hukuku NotlarıI (1)
Demokrasi Hukukunun Temeli!
Günümüzde dünyanın birçok ülkesinde teorik kurgularla tam uyumlu olmasa da toplumsal ve siyasal açıdan somut olarak yaşanan demokrasi uygulamaları var. Demokratik siyasi rekabet, siyasi eleştiri, demokratik gösteri ve ifade, seçilecek konumlara adaylık, siyasi propaganda, kampanya, seçimler ve sonucunda çeşitli yönetim görevleri üstlenmek gibi birçok unsurdan oluşan pratikler genel toplamda demokrasi olarak adlandırılıyor.
Tabii bu pratikler sadece fiili olgu değildir. Bunun bir kural sistemine uygun olması ve meşruiyetinin hukukla teyit edilmesi gerekiyor. Bu nedenle demokrasi aslında bir hukuk düzenidir denebilir.
Hukuk devleti, hukukun üstünlüğü, anayasal demokrasi gibi kavramlar çeşitli gerekçelerle demokrasinin bir hukuk düzeni olduğunu anlatır. Bu kavramlarla, bir hukuk düzenine dayanmayan demokrasinin işlemeyeceği vurgulanır. Yani demokrasinin çalışması için hukuka ihtiyaç vardır.
Buna göre demokrasi, siyasal yapının ya da geniş anlamıyla, siyasal toplumun bir hukuk düzenine dayanan işleyiş ilkesidir. Bu işleyişin hukukuna da demokrasi hukuku denebilir. Bu durumda demokrasi öncelikle hukukun konusu olur ve bir hukuk teorisi haline gelir. Ancak şimdiye kadar ‘demokrasi hukuku’nun bir disiplin olarak gelişmemesi tam tersine demokrasi ve hukuk arasında gerilim olması dikkat çekicidir.
Batıcı........
© Hür Haber
