SPOR ALANLARINDA İŞLENEN KASTEN YARALAMA SUÇLARINDA UZLAŞTIRMANIN UYGULANABİLİRLİĞİ
Uzlaştırma kurumu 5237 ve 5271 sayılı Kanunlar ile yürürlüğe girmiş, akabinde de kapsamı genişletilerek uygulanmaya devam edilmiştir. Süreç içerisinde uzlaştırma kurumu, alternatif uyuşmazlık çözüm yolları arasında önemli bir yere sahip hale gelmiştir. Uzlaştırmanın hangi suçlar yönünden uygulanacağı CMK’nın 253. maddesinde ayrıntılı olarak düzenlenmiştir. Soruşturması ve kovuşturması şikâyete bağlı tüm suçlar uzlaştırma kapsamında yer almaktadır (CMK. m. 253/1.a). Şikayete tabi suçlar dışında ise, kanunda katalog olarak sayılan suçlar uzlaştırma kapsamındadır. (CMK. m. 253/1.b).
6222 sayılı Sporda Şiddet ve Düzensizliğin Önlenmesine Dair Kanun (6222 sayılı Kanun) ise, spor alanlarında düzensizlik, şiddet ve kargaşayı önlemek amacıyla 2011 yılında yürürlüğe girmiştir. Spor faaliyetlerinin kendisine özgü özellikleri gözetilerek, 6222 sayılı Kanun’da özel düzenlemelere yer verilmiştir.
Makalenin konusu olan “Spor alanlarında taşkınlık yapılması ve tesislere zarar verilmesi” başlıklı 6222 sayılı Kanun’un 17. maddesinin 1. fıkrası “Spor alanlarında kasten yaralama suçunun veya mala zarar verme suçunun işlenmesi halinde şikayet şartı aranmaksızın 26/9/2004 tarihli ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanununun ilgili maddelerine göre verilecek ceza yarı oranında artırılır...” şeklindedir. Bu çalışmada spor alanlarında gerçekleşen ve TCK’nın 86/1, 86/2 ile 88. maddesi kapsamında kalan kasten yaralama eylemlerinde uzlaştırma usullerinin uygulanıp uygulanamayacağı tartışılacaktır.
Soruşturulması ve kovuşturulması şikâyete bağlı olan suçlar, hangi kanunda düzenlendiğine bakılmaksızın uzlaştırma kapsamında yer almaktadır. Bununla birlikte soruşturulması ve kovuşturulması şikâyete bağlı olan suçlar hariç, diğer kanunlarda yer alan suçlarla ilgili uzlaştırma yoluna gidilebilmesi için, ilgili kanunda açık hüküm bulunması gerekmektedir (CMK. m. 253/2).
6222 sayılı Kanun’da uzlaştırma hükümlerinin uygulanabileceğine yönelik özel bir hüküm yer almamaktadır. Dolayısıyla 6222 sayılı Kanun’da doğrudan düzenlenen suçlar yönünden uzlaştırma usullerinin uygulanması mümkün değildir.
Spor alanlarında işlenen kasten yaralama suçunun 6222 sayılı Kanun’da düzenlenen bir suç olduğunun kabul edilmesi halinde, hiçbir halde uzlaştırma hükümlerinin uygulanması mümkün değildir. Bu nedenle öncelikle, spor alanlarında kasten yaralama suçunun 6222 sayılı Kanun’da düzenlenen bir suç olup olmadığının açıklığa kavuşturulması gerekmektedir.
Spor alanlarında işlenen kasten yaralama suçuna ilişkin maddede, TCK düzenlemesinden farklı olarak sadece şikayet aranmaması ve cezanın yarı oranında artırılması düzenlenmiş ve failin “26/9/2004 tarihli ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanununun ilgili maddelerine göre” cezalandırılacağı belirtilmiştir. Kanaatimizce anılan madde ceza hükmü içermeyen ve TCK’nın ilgili........
© Hukuki Haber
