menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

İ.İ.K. M.24’E GÖRE MENKUL TESLİMİNE İLİŞKİN İCRA TAKİBİ

13 0
29.01.2025

Bir taşınırın teslimine ilişkin olarak alınan bir ilamın ifası için, ilam ile birlikte icra dairesine başvurulması halinde; icra müdürlüğü tarafından örnek 2 icra emri düzenlenir. Düzenlenen icra emrinde icra emrinin borçlu tarafa tebliğ tarihinden itibaren 7 gün içinde teslimine karar verilen taşınırın teslim edilmesi, bu müddet içinde teslim edilmemesi halinde icra mahkemesinden veya yargılamanın yenilenmesi yolu ile ait olduğu mahkemeden yahut Yargıtay'dan icranın geri bırakılmasına dair bir karar getirilmesi yazılıdır.

Yukarıda izah edildiği şekilde, örnek 2 icra takibi bir taşınırın teslimine ilişkindir. Şayet taşınırın teslimine ilişkin ilamda ilam vekalet ücreti, yargılama gideri gibi alacak kalemleri var ise, bu alacak kalemleri için ayrıca bir örnek 4-5 takip talebi hazırlanmalıdır ve alacak kalemleri örnek 4-5 icra emri ile borçludan talep edilmelidir.

Bu husus İcra ve İflas Kanunu 24. MaddedeBir taşınırın teslimine dair olan ilam icra dairesine verilince icra memuru bir icra emri tebliği suretiyle borçluya yedi gün içinde o şeyin teslimini emreder. İcra emrinde; alacaklı ve borçlunun ve varsa mümesillerinin adları ve soyadları ile şöhret ve yerleşim yerleri hükmü veren mahkemenin ismi ve hükmolunun şeyin neden ibaret olduğu, ilamın tarih ve numarası ve icra mahkemesinden veya istinaf veya temyiz yahut iadei muhakeme yoliyle ait olduğu mahkemeden icranın geri bırakılması hakkında bir karar getirilmedikçe cebri icraya devam olunacağı yazılır.” Şeklinde hüküm altına alınmıştır.

İlamın icraya konulmasından sonra taraflar protokol yaparak ilamın icrasına ilişkin yeni bir tarz belirleyebilirler. Protokoldeki imzalar icra müdürlüğünde ikrar edilirse, İİK. 33 mahiyetindeki belge nedeni ile icranın geri bırakılması istenebilir. Bu hususta Yargıtay Hukuk Genel Kurulu 2008/12-587 Esas 2008/636 Karar sayılı ilamı ile “ Borçlu vekili taraflar arasında yapılan ve imzası inkar edilmeyen protokol hükümlerine göre yeni bir kira akdi yapıldığını, infazda tarafların anlaştığı ve ilam haricinde yeni bir hukuki durum meydana geldiğini ilamın infazının istenemeyeceğini iddia ederek tahliyenin infazına yönelik icra müdürlüğünün 17.10.2007 tarihli kararının iptalini talep etmiştir. Bu talep, İİK.nun 26. maddesinin birinci fıkrasının göndermesi ile uygulanması gerekli İİK. 24. maddesinde öngörülen icranın geri bırakılması niteliğindedir.” Şeklinde hüküm kurulmuştur.

Madde devamında ise “ Borçlu, bu emri hiç tutmaz veya eksik bırakır ve hükmolunan taşınır veya misli yedinde bulunursa elinden zorla alınıp alacaklıya verilir. Yedinde bulunmazsa ilamda yazılı değeri alınır. Vermezse ayrıca icra emri tebliğine hacet kalmaksızın haciz yoliyle tahsil olunur. Taşınır malın değeri, ilamda yazılı olmadığı veya ihtilaflı bulunduğu takdirde, icra memuru tarafından haczin yapıldığı tarihteki rayice göre takdir olunur” hükmü yer almaktadır. İcra emrine göre yasal süre içerisinde yedindeki taşınırı teslim etmeyen ve icranın geri bırakılması kararı ibraz etmeyen borçlu için; yedinde bulunan taşınırı veya taşınırın mislinin bulunması halinde mislini icra yolu ile zorla teslim etmenin önünde kanunen herhangi bir engel kalmayacaktır. Taşınırın veya mislinin borçlunun yedinde olup olmadığını öğrenmek için icra takibinin kesinleşmesi akabinde, icra kanalı ile tespite gidilecektir. Taşınırın veya mislinin borçlu yedinde olmadığının tespit edilmesi halinde, takip dayanağı ilamda taşınırın değerinin belirlenip belirlenmediğine bakılacaktır. Şayet ilamda taşınır bedeli belirli ise, icra takibi bu tutar üzerinden alacak takibine dönüşecektir ve alacaklı borçlu yönünden takip bedeli ile haciz talebinde bulunabilecektir.

Bir diğer ihtimal ise, takip dayanağı ilamda teslimine karar verilen taşınırın değerinin ilamda yazılmadığı halidir. Bu durumda ise taşınırın değeri icra müdürlüğü tarafından tespit edilecektir. Taşınırın değerinin ilamda yazılı olması hali ile ilgili olarak Yargıtay Hukuk Genel Kurulu 2017/8-1678 Esas 2021/757 Karar sayılı ilamı ile “ İİK’nın 24. maddesinin 4. fıkrasındaki “taşınır malın değeri ilamda yazılı olmadığı” düzenlemesi anlamında ilamda ziynet eşyalarına ilişkin değerlerin yazılı olduğunun kabul edilebilmesi için "taşınır malın aynen teslimine, bulunamazsa bedeli olan şu kadar liranın ödenmesine" şeklinde terditli bir hüküm kurulması gerekir. Ancak takip........

© Hukuki Haber