Zarar/Tehlike Suçuna İlişkin Yargıtay 12. Ceza Dairesi Kararının Eleştirisi
09.04.2025 tarihinde “Hukuki Haber” sitesinde, Yargıtay 12. Ceza Dairesi’nin zarar-tehlike suçuna ilişkin bir kararı yayımlanmıştır[1]. Bu kararda tartışılan konu, kişinin trafik güvenliğini tehlikeye sokarak taksirle yaralama suçunu işlemesi halinde hangi suçtan ne şekilde sorumlu tutulacağıdır.
Karara konu olayda sanık, 1.90 promil alkollü bir şekilde polis otosuna çarpmış ve mağdurun yaralanmasına neden olmuştur. Sanığın eylemi iki madde kapsamında değerlendirilmektedir.
Ceza Yasamızın 89. maddesi uyarınca taksirle başkasının vücuduna acı vermek taksirle yaralama suçunu oluştururken 179/3. maddesine göreyse, alkolün etkisiyle emniyetli bir şekilde araç sevk ve idare edemeyecek halde olunmasına rağmen araç kullanmak, trafik güvenliğini tehlikeye sokma suçunu oluşturur.
Yargıtay, kararda da söylediği gibi yerleşik içtihatlarına göre, eylem zarar ve tehlike suçlarını aynı anda oluşturuyorsa, zarar suçu tehlike suçuna göre asli nitelik taşıdığından -cezaların ağırlığına bakmaksızın- yalnızca zarar suçuna ilişkin hükmün uygulanması gerektiğini düşünmektedir.
Belirtelim ki doktrindeki hâkim görüş de bu yöndedir. Zira zarar suçuna ilişkin norm, tehlike suçuna ilişkin norma göre asli niteliktedir[2]. Fakat........
© Hukuki Haber
