Telefonuna El Koyulan Şüpheli/Sanık, Telefon Şifresini Söylemek Zorunda Mı?
Uygulamada; birçok suçun soruşturulmasında şüphelinin telefonuna el koyulmakta ve delil elde edilmeye çalışılmaktadır. Birçok defa karşılaşıldığı üzere, şüphelinin gözaltına alınması sonrasında, henüz ifade aşamasına geçilmeden, zorunlu veya özel müdafii emniyete intikal etmeden kolluk, kişilere herhangi bir hak hatırlatmadan telefonlarının şifresini sormakta ve bu yolla delillere erişmektedir.
Öncelikle belirtelim ki, telefon üzerinde arama, CMK m. 134 hükmüne tabi olup somut delillere dayanan kuvvetli şüphe sebeplerinin varlığı ve başka surette delil elde etme imkânının bulunmaması halinde, soruşturma yargıcı veya gecikmesinde sakınca bulunan hallerde Cumhuriyet savcısının kararı üzerine gerçekleştirilebilir. Böyle bir karar yoksa, arama hukuka aykırı olup elde edilen deliller yargılamada kullanılamaz.
Böyle bir karar olsa dahi, telefonların açılması için genellikle kullanıcılar şifre belirlemekte olup bu şifre çözülemediğinde içeriklere erişim sağlanamamaktadır. Buradaki soru, telefonuna el koyulan kişinin, şifreyi söylememe hakkının olup olmadığı ve eğer söylemezse, durumun aleyhine........© Hukuki Haber
