Mağduru Belirli Olmayan Suçlarda Zincirleme Suç Hükümlerinin Uygulanabilirliği
Ceza Yasamızın 43. maddesinin 1. fıkrasının son cümlesi şu şekildedir: “Mağduru belli bir kişi olmayan suçlarda da bu fıkra hükmü uygulanır.”
Bahsedilen fıkra, zincirleme suç hükümlerini düzenlemektedir. Buna göre, aynı mağdura karşı farklı zamanlarda aynı suçun, bir suç işleme kararı kapsamında işlenmesi halinde faile yalnızca bir ceza verilir ve fakat ceza artırılır.
Tek eylemle, birden fazla mağdura karşı aynı suçun işlenmesi halinde de aynı yol izlenir ve cezada artırıma gidilir. Bu durum, aynı neviden fikri içtima olarak adlandırılmaktadır.
Örneğin; bir kimseye karşı, bir suç işleme kararı kapsamında farklı zamanlarda dolandırıcılık suçunun işlenmesi halinde, tek bir dolandırıcılık suçundan ceza verilir ve ceza artırılır. Aynı neviden fikri içtimaya ise, bir kimsenin hacze gelen memurları dükkâna kilitlemesi örnek olarak verilebilir. Burada tek bir eylemle birden fazla kişinin hürriyeti kısıtlanmaktadır.
Dolandırıcılık ya da kişiyi hürriyetinden yoksun bırakma gibi kişilere karşı suçlar arasında yer alan suçlarda bir sorun yaşanmamaktadır. Mesele, topluma karşı suçlarda nasıl uygulama yapılacağıdır.
Örneğin, bir suç işleme kararı kapsamında farklı zamanlarda uyuşturucu madde satılması, rüşvet veya irtikap suçlarının........
© Hukuki Haber
