menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

SUBAY, ASTSUBAY VE UZMAN ERBAŞLARIN “REFAKAT İZNİ” KULLANMA ESASLARI

6 0
13.07.2025

Türk Silahlı Kuvvetleri’nde görev yapan personelin dinlenme hakkı kapsamında kendilerine tanınan “yıllık izinleri” dışında kısa süreli mazeretleri ya da gereksinimleri karşılamak üzere “mazeret izni” hakkı bulunmaktadır. “Mazeret izni” başlığı altına dahil edilebilecek izinlerden birisi de “refakat izni”dir.

Türk Silahlı Kuvvetleri’nde Subay ve Astsubayların refakat izinleri 926 sayılı Personel Kanunu’nun 126.maddesinin birinci fıkrasının “e” bendinde ve buna paralel olarak TSK İzin Yönetmeliğinin 11.maddesinin altıncı fıkrasında; Uzman Erbaşların refakat izinleri ise 3269 sayılı Uzman Erbaş Kanunu’nun 11.maddesinin ikinci fıkrasında ve Uzman Erbaş Yönetmeliğinin 18.maddesinin üçüncü fıkrasında düzenlenmiştir.

Mevzuat yönünden farklı kanun ve yönetmeliklerde düzenlenmekte ise de, madde muhteviyatı birebir aynı olduğu için Subay, Astsubay ve Uzman Erbaşlar için “refakat izni” aşağıda belirteceğimiz esaslara tabidir:

926 sayılı Personel Kanunu’nun 126.maddesinin birinci fıkrasının “e” bendi şu şekildedir:

“Subay ve astsubaylara, bakmakla yükümlü olduğu veya refakat etmediği takdirde hayatı tehlikeye girecek ana, baba, eş ve çocukları ile kardeşlerinden birinin ağır bir kaza geçirmesi veya tedavisi uzun süren önemli bir hastalığa tutulmuş olması hallerinde, bu hallerin sağlık kurulu raporuyla belgelendirilmesi şartıyla, istekleri üzerine, aylık ve özlük hakları korunarak üç aya kadar izin verilebilir. Gerektiğinde bu süre bir katına kadar uzatılır. Bu sürenin bitimini müteakip istekleri üzerine ayrıca altı aya kadar aylıksız izin verilebilir. Bu fıkra hükmü aynı kişi ve aynı vakaya dayalı olarak bir defaya mahsus uygulanır. Aylıksız izinli olarak geçirilen süreler mecburi hizmet süresinden sayılmaz. Yedek subaylara verilen refakat izinleri askerlik hizmetinden sayılmaz.

3269 sayılı Uzman Erbaş Kanunu’nun 11.maddesinin ikinci fıkrası şu şekildedir:

“3269 Uzman erbaşlara, bakmakla yükümlü olduğu veya refakat etmediği takdirde hayatı tehlikeye girecek ana, baba, eş ve çocukları ile kardeşlerinden birinin ağır bir kaza geçirmesi veya tedavisi uzun süren önemli bir hastalığa tutulmuş olması hâllerinde, bu hâllerin sağlık kurulu raporuyla belgelendirilmesi şartıyla, istekleri üzerine, aylık ve........

© Hukuki Haber