ÜZERİNDE TEDBİR BULUNAN TAŞINMAZIN İCRADAN SATIŞI MÜMKÜN MÜDÜR?
Mahkemelerce açılan davalarda taşınmazların üçüncü kişiye temliki halinde hakkın elde edilmesinin önemli ölçüde zorlaşacağı dikkate alınarak dava konusu taşınmazların başkalarına devrini önlemek amacıyla ihtiyati tedbir kararları verilebilmektedir. Hukuk Muhakemeleri Kanun'un (HMK) 389. maddesinde ''Mevcut durumda meydana gelebilecek bir değişme nedeniyle hakkın elde edilmesinin önemli ölçüde zorlaşacağından ya da tamamen imkânsız hâle geleceğinden veya gecikme sebebiyle bir sakıncanın yahut ciddi bir zararın doğacağından endişe edilmesi hâllerinde, uyuşmazlık konusu hakkında ihtiyati tedbir kararı verilebilir.'' şeklinde düzenleme alanı bulan ihtiyati tedbirin cebri icra yolu ile satışı engelleyip engellemediği yazımızda açıklanacaktır.
Uygulamada mahkemelerce ara karar ile taşınmazların 'üçüncü kişilere devrini önlenmek amacı ile' kayden ihtiyati tedbir konulmaktadır. Tedbirli taşınmazın malikinden alacaklı olanların başlattıkları icra takipleri ile satışının talep edilmesi üzerine yapılan sorgulamalarda taşınmaz üzerinde tedbir kararı olduğu tespit edildiğinde icra müdürlüğünce ,tedbir kararının icrai satışları da kapsayıp kapsamadığı dolayısıyla satışa engel teşkil edip etmediği yönünde tedbiri koyan mahkemeye müzekkere yazılarak görüş sorulduğu görülmektedir.
Taşınmazların üçüncü kişilere devrini önlenmek amacı ile konulan ihtiyati tedbir kararı cebri icra yoluyla yapılacak devirleri kapsadığına dair bir açıklık içermediğinden tapu kaydına şerhedilen tedbir kararı taşınmazın üçüncü kişilere “rızaen devir ve temlikinin önlenmesine” yönelik olup cebri icra yolu ile satışı engelleyecek ve icra dosyasındaki takibi durduracak nitelikte kabul edilmemektedir. Zira başka bir mahkeme tarafından konulan ihtiyati tedbir ara kararının satışa engel teşkil edebilmesi için tedbir kararında açıkça cebri icra ile satışların da yasaklanması........© Hukuki Haber
