Dijital bağımlılıklardan kurtulmak
Dijital bağımlılıklardan kurtulmak
Merhaba Canım Kardeşim,
Yılın ilk ayını acılarla arkamızda bıraktık. Güzel ülkemizde liyakatsizlik, cahillik ve vurdumduymazlık sonucu oluşan felaketler, anlamak isteyene çok şeyler anlatıyor ama nedense ders almak konusunda oldukça tembel bir toplumuz. Ben bunun nedenlerinden birini de çağımızın hastalığı olan dijital bağımlılıklar ve uyuşma olarak görüyorum. Ekran karşısında uyuşturulan zihinlerin tepkisiz kitleler oluşturduğunu fark ediyorum. O yüzden de bu yazımda biraz daha çözüme yönelik, aksiyon aldırtacak önerilerde bulunmayı deneyeceğim.
Biliyorum ki kardeşim, sen yardım edersen “ben de varım dersen” biz bu işi birlikte başarabiliriz. Çağımızda hemen hemen herkes belli ölçüde bir şeylere bağımlı. Özellikle teknolojinin gelişmesi, sosyal medya ve dijital eğlence platformlarının sayısının artmasıyla insanların ekran karşısında geçirdiği süre günden güne artıyor. Bu durum da zihni uyuşturulmuş insan kitleleri yaratıyor. Ve biz gün sonunda gerçekçi tepki veremeyen, her şeyi klavye başında halledebileceğini düşünen uyuşmuş yığınlar oluyoruz. Ben istiyorum ki sevgili kardeşim, elimizdeki telefonlar bizi yönetmesin. Biz onları yönetelim. Ekrandan fark ettiklerimizi gerçek hayatta kalıcı aksiyonlara dönüştürebilelim.
Günümüzde birçok ebeveyn çocuklarının ekran saatini kısıtlamak için önlemler almaya çalışıyor. Uzmanlara gidiliyor, uygulamalar kuruluyor ama ne hikmetse kendi bağımlılıklarının farkına varamıyorlar. Bu gruba hepimiz dahiliz aslında. Çünkü yaşam büyük ölçüde dijitalleşti ve gelecek tamamen bunun üzerine kurgulanıyor.
Nasıl böyle bir gerçekliğe mesafeli olabilir, kendimizi ve çocuklarımızı koruyabiliriz?
- Problemin kökeni: Dijital bağımlılığın hangi ihtiyacın yerine geçtiğini bulmak
Bağımlılıklar bağlanma ihtiyacından da doğabiliyor. Bu yüzden eğer durum çok ciddiyse ve çalışmak dışında saatlerce ekran başında kalınıyorsa (TV, telefon, bilgisayar) bir uzmandan yardım alınması gerektiğini düşünüyorum sevgili kardeşim. Sonuçta herkes bağlanma ihtiyacı duyar. Doğru ve sağlıklı ilişkilere sahip olamadığımızda ekranlar karşısında geçirdiğimiz süre de artabilir. Derin ve köklü problemler için her zaman terapiyi öneriyorum.
- Çalışma, eğlence ve ekran........
© HTHayat
