MÜBADELENİN 102.YILDÖNÜMÜ
Samsunlu mübadiller, Lozan antlaşmasının bir gereği olarak 1924 mübadelesi sonucu oluşan büyük göçün 102 yıldönümünde, Samsun'daki Tütün iskelesinin olduğu yerde denize çiçek bıraktılar.
Ki;
Tütün iskelesi, Mustafa Kemal Atatürk'ün Kurtuluş Savaşını başlatmak üzere 19 Mayıs 1919'da Samsun'a çıkarken karaya ilk ayak bastığı yer olarak bilinmesinin yanı sıra, mübadilleri taşıyan Gülcemal vapurunun da karaya yanaştığı iskele olarak bilinir.
Mübadele, zorlu koşullarda gerçekleşmiş büyük bir göç hareketidir.
Dedeleri ve nineleri, Selanik yakınlarındaki Sarışaban ilçesinin Çayleyik Köyünden samsun'un Aşağıçinik köyündeki Çayleyik mahallesine yerleştirilmiş bir mübadil torunu olarak, o günleri yaşamış aile büyüklerinden dinlediğim kadarıyla, mübadele ile başlayan büyük göç hareketi, Selanik Limanından samsun limanına deniz yoluyla gerçekleşen bir yolculuk hikayesinden çok daha fazla anlam taşır aslında.
Mübadiller, vatan bildiği topraklarından koparılmanın acısının yanı sıra, göç sırasında da verdikleri kayıplar nedeniyle büyük acılar yaşamışlar.
Ki;
Türk Milleti Selanik'in de aralarına bulunduğu Balkan topraklarının kaybına çok üzülür.
Milet olarak, Balkan topraklarının kaybıına üzüldüğümüz gibi Mekke ve Medine'nin de aralarında bulunduğu Arap Yarımadası ile Ortadoğu ve Kuzey........
© Hedef Halk
