Forberedt på sammensatte trusler!
Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.
2024 var et år hvor sammensatte, «hybride trusler» fikk stor oppmerksomhet. Politiske ledere, samfunnsforskere, kritikere og debattanter – og folk flest er naturlig opptatt av det som skjer rundt oss, og hva media fokuserer på.
I Norge har vi fokusert mest på våre maritime områder fordi eksport av energi fra norsk sokkel har blitt kritisk viktig for mottakerne og derfor fremstår som et attraktivt mål for de som ikke vil oss vel. For andre stater i nordlige og sentrale Europa er trusselbildet enda bredere enn hva vi gjerne ser i norske medier. The Guardian oppsummerte rett før jul at det var “Up to 100 ‘suspicious incidents’ in Europe” (Guardian international staff, 4.des 2024).
Men det er ikke bare i det offentlige rom og fora man er opptatt av dette. I takt med et endret trusselbilde har ledelsen i Politiet, Forsvaret og andre relevante sektorer etablert flere mekanismer for utveksling av informasjon, samarbeid om oppfølging av hendelser og inkludert disse problemstillingene i våre felles øvelser. Den norske modellen, hvor både relevante myndigheter og private selskaper samarbeider tett, er noe flere land ser til.
De aller fleste slike hendelser har en karakter som gjør at de må etterforskes grundig som potensielle kriminelle handlinger. Særlig i en tid med økt sikkerhetspolitisk spenning bør hendelser etterforskes grundig før man hentyder skyld – «attribuerer», som vi sier. Om man velger å attribuere hendelser er en avveining som gjøres av politiske myndigheter basert på en helhetlig vurdering, men tendensen er at flere land opptrer med tydelighet overfor de landene som står bak.
Gjennom det siste året har vi i politiet og forsvaret analysert og vurdert de juridiske handlingsrom vi har, og vi diskuterer og planlegger mulige handlemåter på de problemstillingene vi anser som mest sannsynlige. Ved behov i krisehåndteringssituasjoner trer Regjeringens sikkerhetsutvalg (RSU) sammen, eller benytter faste møter for å avklare norsk tilnærming. Håndtering av situasjoner må ivareta både våre interesser som kyststat, og som et land med betydelige globale maritime interesser. For sjøfartsnasjonen er retten til fri ferdsel på det åpne hav viktig, mens kyststaten har behov for å beskytte kritisk infrastruktur og håndtere annen kriminalitet.
Det er svært god dialog og jevnlige møter mellom politiet og........
© Haugesunds Avis
![](https://xhcrv35j.dev.cdn.imgeng.in/img/icon/go.png)