menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

«Barnet mitt har blitt ranet» – hva gjør du?

8 0
20.03.2025

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Anne Maria Midbøe Hauge skriver i et innlegg i Haugesund Avis 13.03.25 at det må føles som et lynnedslag når et barn kommer gråtende inn døra og forteller at det har blitt ranet. Det er lett å forstå. Når barn og unge raner andre barn er det en alvorlig sak. Jeg mener imidlertid at Konfliktrådet kan være riktig instans for slike saker.

Konfliktrådet har brukere i alle aldersgrupper, men vår største brukergruppe er barn og unge. Vår kjernetjeneste er å legge til rette for gode menneskemøter, mellom den som har vært utsatt for et straffbart forhold og den som har begått den straffbare handlingen eller mellom personer på hver sin side i en konflikt. Gjennom møtene i konfliktrådet kan partene få svar på spørsmål, få en forståelse av hva som har skjedd og hvorfor, og kunne legge ting bak seg.

De fleste barn og unge begår ikke kriminalitet. Vi ser likevel en negativ utvikling når det gjelder barne- og ungdomskriminalitet, med en liten gruppe barn og unge som begår gjentatt og alvorlig kriminalitet, og en særlig bekymringsfull utvikling for barn under 15 år. Vi ser en økning i mer alvorlig kriminalitet som grov vold og ran.

Kriminalitet som begås av barn rammer også i stor grad andre barn.

Samfunnet og myndighetene er opptatt av snu denne utviklingen. Målet må være å ha tiltak og straffereaksjoner som virker, som ivaretar hensynet til beskyttelse av samfunnet og samtidig forebygger fremtidig kriminalitet. Konfliktrådet har flere verktøy for å ivareta dette, både........

© Haugesunds Avis