menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Ny energi på Husøy

8 0
16.04.2025

Debattinnlegg Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Det er mangel på strøm på Husøy. Bare 25% av energien kommer fra strøm. Fordi de satset på gass som energikilde da området ble utbygget. Da må de først spørre seg selv om hvordan de kan få mer strøm og energi til Husøy raskere enn med biogass.

Det enkleste er å generere den selv. Men da må de ikke låse seg inn i gamle tankemønstre som å bare erstatte naturgass med biogass. Forstår at biogass kan være langt frem i tid.

Alternativ energi.

Det er flere muligheter her som de kan starte planleggingen med i dag. Alt i forslaget er tilgjengelig teknologi og lagerførte produkter i dag. Løp og kjøp!

  • Solenergi. Husøy er et flatt område med åpne horisonter mot nord, øst, vest og sør. Det er mange store bygninger med flate tak, mange store vegger mot sør, store parkeringsplasser og uteområder, som kan dekkes med solceller. Det er enorme mengder energi det vil generere. Det vil bli Norges desidert største solpark. Vil gi mest energi fra april til september.
  • Vindenergi. Med moderat størrelse på vindmøllene vil dette gi mye energi når det er overskyet og vind, og lav solhøyde. Mest da fra september til april. Når vindmøllene er mindre er det ikke så mye støy fra de. Det er avstand til bebyggelser. Det er mye bedre at vi har vindmøller på industriområder enn at vi ødelegger flott naturområder for alltid.
  • Vann - vann varmepumper. Forstår at det er oppvarming av varmtvann til div. prosesser som krever så mye gassenergi. Men i stedet for å bruke denne restvarmen til å varme opp andre bygninger, så kan det settes inn varmepumper som bruker restvarmen til å varme opp tilførselsvannet på nytt. Elektrisiteten kommer fra sol og vind. Som en nødløsning med lite sol og vind, så vil prosessen være koblet til en større, godt isolert varmtvannstank, som lagrer det varme vannet. Tanken virker da som et varmebatteri. Når det er stor elektrisk produksjon blir den varmet opp til høyere temperatur. Når det er lite energiproduksjon gir den fra seg varme. Alt dette kan skje automatisk. Varmepumpeenergien gir som regel 4 ganger mer energi enn den bruker. Den energien som produseres i solceller og vindmøller kan bli........

    © Haugesunds Avis